Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Και η Κροατία κινητοποιεί στρατό - φήμες για νεκρό μετανάστη σε επεισόδια



Η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί, να προστατεύσουν τα εθνικά σύνορα από την παράνομη μετανάστευση, την ώρα που η ολοκλήρωση του ουγγρικού φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία μετατοπίζει το ανθρώπινο ποτάμι προς τη Σλοβενία. Σε συναγερμό η Ευρώπη, πραγματοποιεί νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη

«Η πρόεδρος της Κροατίας συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού και ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση και ο στρατός να είναι έτοιμος για να προστατεύσει τα εθνικά σύνορα, αν χρειαστεί, από την παράνομη μετανάστευση», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.
Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα από την πλευρά της Σερβίας, αφού η Ουγγαρία έκλεισε τα δικά της.

Στη μεθοριακή πόλη Τοβάρνικ, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλοί από αυτούς, εκατοντάδες μετανάστες ξέφυγαν από την επιτήρηση της κροατικής αστυνομίας και προσπαθούν να συνεχίσουν την πορεία τους με τα πόδια, περπατώντας πλάι στις σιδηροδρομικές γραμμές ή μέσα από τα χωράφια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

«Θέλουν να μας πάνε σε στρατόπεδα, αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό», είπε ένας άνδρας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.

Νεκρός μετανάστης στην Κροατία, μεταδίδουν οι... Ούγγροι
Οι συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό 24.hu, μια μεγάλη ομάδα προσφύγων έφτασε σήμερα στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας στην πόλη Σιντ.
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να μεταφέρει την ομάδα των προσφύγων.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στη συμπλοκή, ενώ ένας από τους πρόσφυγες διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
«Ανθρωπιστική καταστροφή»

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων του Τοβάρνικ, της κροατικής αστυνομίας, του Κροατικού Ερυθρού Σταυρού, όλα τα σχέδια που η κροατική κυβέρνηση υποστήριζε ότι υπάρχουν, σήμερα το πρωί κατέρρευσαν ως ανύπαρκτα και αποδείχθηκε η ανικανότητα και η ανευθυνότητά της, δήλωσε ο επικεφαλής της επαρχίας Βούκοβαρ - Σρεμ, Μπόζο Γκάλιτς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από χθες το πρωί έως τις 11 σήμερα το πρωί, στην Κροατία εισήλθαν από τη Σερβία συνολικά 6.200 μετανάστες.
Ο κ. Γκάλιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τοβάρνικ, κάλεσε την κροατική κυβέρνηση να εκπονήσει επειγόντως σχέδιο επίλυσης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, και να ιδρύσει Ομάδα Διαχείρισης της Κρίσης, η οποία θα εγκατασταθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ στα σύνορα, Κροατίας - Σερβίας, στον οποίο βρίσκονται ήδη αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες που έφθασαν από τη Σερβία.

Οι πρόσφυγες περιμένουν το τρένο της γραμμής για να μεταβούν προς το Ζάγκρεμπ.
Ο επικεφαλής της επαρχίας Βούκοβαρ - Σρεμ πρότεινε την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Τοβάρνικ - Βίνκοβτσι, ώστε να παραμείνει εκεί μεγάλος αριθμός μεταναστών και να αποφευχθεί η παρουσία τους σε οικισμούς.
«Δεν μπορεί για 5.000 ανθρώπους να έρχεται αμαξοστοιχία 1.000 θέσεων και αυτό να αποκαλείται σχέδιο, κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει» δήλωσε ο κ. Γκάλιτς.
Η επικεφαλής του δήμου Τοβάρνικ, Ρούζα Βέσελτσιτς τόνισε ότι οι κάτοικοι ανησυχούν λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που καταφθάνουν από ώρα σε ώρα στην κωμόπολη των 1.500 κατοίκων και ότι τα παιδιά φοβούνται να βγουν από τα σπίτια για να πάνε στο σχολείο. Επίσης πρόσθεσε ότι το Τοβάρνικ δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Η δήμαρχος του γειτονικού δήμου Λόβας, Τάνια Τσίρμπα επίσης μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, έχοντας ζήσει την ίδια κατάσταση και την τραγωδία της εξορίας στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων στον δήμο είναι πολύ περιορισμένες.
«Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει σήμερα, πόσο μάλλον αύριο. Εδώ έχουμε ανθρωπιστική καταστροφή» προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας και Διάσωσης της επαρχίας Βούκοβαρ - Σρεμ, Ζντράβκο Κέλιτς, τονίζοντας ότι η Ομάδα κάνει τα πάντα, ώστε να μετριάσει την ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά τα όρια της υπηρεσίας είναι περιορισμένα.
Από το πρωί, χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στο σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ και περιμένουν τα τρένα για να μεταβούν στο Ζάγκρεμπ.
Η παρουσία της αστυνομίας είναι αυξημένη και μέλη του Κροατικού Ερυθρού Σταυρού διανέμουν τρόφιμα και νερά. Ομάδες επείγουσας ιατρικής βοήθειας της επαρχίας Βούκοβαρ-Σρεμ φροντίζουν πρόσφυγες που αναζητούν ιατρική βοήθεια, κυρίως για ελαφρά τραύματα και κοψίματα που υπέστησαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Κάποιοι από τους μετανάστες, σε δηλώσεις τους στον Τύπο, αναζητούν ταξί για τους μεταφέρουν στο Ζάγκρεμπ και κάποιοι διαμαρτύρονται για έλλειψη τροφίμων και νερού.
Πενήντα πρόσφυγες έφθασαν στην πόλη Σίσακ το πρωί και μεταφέρθηκαν σε πρώην στρατόπεδο. Πρόκειται κυρίως για άνδρες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και άλλες αραβικές χώρες. Το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού του Σίσακ ανακοίνωσε ότι θα ταυτοποιηθούν και στη συνέχεια θα εξεταστούν από γιατρούς. Οι μετανάστες αποφεύγουν την καταγραφή, επειδή δεν επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Κροατία, αλλά και να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Δυτική Ευρώπη.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους, λένε οι Κροάτες
νωρίτερα η Κροατία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες. Ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς δήλωσε πως η Κροατία θα προσφέρει στους μετανάστες ασφαλή διέλευση προς κέντρα υποδοχής γύρω από την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, αλλά αυτοί που δεν ζητούν άσυλο θα θεωρηθούν παράνομοι μετανάστες. Πρόσθεσε πως 6.500 άνθρωποι μπήκαν στη χώρα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
«Η Κροατία δεν είναι σε θέση να δεχθεί περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Όστογιτς σε δημοσιογράφους στην πόλη Τοβάρνικ, στα ανατολικά σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.
«Όταν είπαμε πως ετοιμάζονται διάδρομοι, εννοούσαμε έναν διάδρομο από το Τοβάρνικ προς το Ζάγκρεμπ», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κροατία δεν θα επιτρέψει στους μετανάστες να προχωρήσουν απλώς βόρεια προς τη Σλοβενία.
Στο Τοβάρνικ, δημοσιογράφος του Reuters έκανε γνωστό πως αστυνομικοί με κράνη προσπαθούν να ελέγξουν αυξανόμενα πλήθη μεταναστών, οι οποίοι διαγκωνίζονται για να επιβιβασθούν σε λεωφορεία με προορισμό κέντρα υποδοχής αλλού στην Κροατία. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών αναπτύχθηκαν για να ελέγξουν το πλήθος και να το κρατήσουν μακριά από τις σιδηροτροχιές.
Εξάλλου ειδικές μονάδες της κροατικής αστυνομίας για την καταστολή ταραχών πήραν σήμερα θέσεις γύρω από ένα ξενοδοχείο σε προάστιο της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ όπου στεγάζονται εκατοντάδες μετανάστες, μερικοί από τους οποίους βγήκαν στα μπαλκόνια φωνάζοντας "Ελευθερία! Ελευθερία!" και πετώντας ρολά χαρτιού τουαλέτας.
«Πραγματική λύση» ζητά η Τσεχία
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια "πραγματική λύση" στη μεταναστευτική κρίση αντί μια αντιπαραγωγική συζήτηση για υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των αιτούντων άσυλο.
Ο Σομπότκα, η χώρα του οποίου έχει αντιταχθεί έντονα στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μαζί με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αντιδρούσε στη χθεσινή απόφαση της Γερμανίας να επεκτείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Δημοκρατία της Τσεχίας ώστε να σταματήσει τους παράνομους διακινητές ανθρώπων.
"Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι έτοιμη να βοηθήσει ενεργά (στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης), βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε εθελοντική βάση", ανέφερε ο Σομπότκα σε δήλωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
"Είναι απαραίτητο να τελειώσουμε την αντιπαραγωγική συζήτηση για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό κατανομής των προσφύγων, που δεν είναι η σωστή λύση, και αντί γι΄αυτό να εφαρμόσουμε μέτρα που θα οδηγούν σε μία πραγματική λύση σε αυτή την κρίση το ταχύτερο δυνατό", είπε.
Νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη
Η έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η σύνοδος αυτή, που ζητήθηκε κυρίως από τη Γερμανία, θα ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε ο Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.
Την Δευτέρα, οι υπουργοί Εσωτερικών των "28" δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ.
Η Αυστριακή ακροδεξιά ζητά φράχτες και στρατό παντού στα σύνορα
Να υψωθούν φράχτες αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων γύρω από ολόκληρη την Αυστρία, να υπάρξει ευρεία συμμετοχή του ομοσπονδιακού στρατού, του οποίου πρέπει να να αυξηθούν άμεσα τα μέσα, και να ληφθούν επίσης μέτρα κατά "παράνομων μεταναστών", παρόμοια εκείνων που λαμβάνει η Ουγγαρία, ζητά σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreich ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -- του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται πλέον, εδώ και εβδομάδες, πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
"Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση του πλήρους χάους στην οποία βρισκόμαστε και όπου είναι γνωστό ήδη εδώ και καιρό ότι το 80% όλων όσοι φτάνουν είναι καθαρά οικονομικοί πρόσφυγες και ότι το 50% των υποτιθέμενων Σύρων δεν είναι Σύροι, αλλά έχουν πλαστά διαβατήρια, πρέπει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι διαβατηρίων στα σύνορα", διατείνεται ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς, προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί "οι αποκαλούμενοι πρόσφυγες" πρέπει να εξετάζονται σε μια γρήγορη διαδικασία 48 ωρών, όπως στην Ελβετία, ως προς την αξίωσή τους για άσυλο.
Ακολουθώντας την πάγια, επιθετική τακτική του και σχολιάζοντας την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ασκεί δριμεία κριτική τονίζοντας ότι πρόκειται για "διαχείριση του χάους" από τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και για μια "καθαρή φάρσα, που δεν αφορά τη διασφάλιση των συνόρων αλλά ο στρατός στέλνεται στα σύνορα για να φροντίσει τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες", ενώ, αυτοί "οι οποίοι φθάνουν παράνομα στη χώρα, ούτε καν καταγράφονται".
Στην ίδια συνέντευξη, ο αρχηγός της ακροδεξιάς χαρακτηρίζει "σωστή" την πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος, όπως σημειώνει, "ακολουθεί αυτή την πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και προς το συμφέρον της Αυστρίας, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η χαοτική μετακίνηση πληθυσμών".
Ολοκλήρωσε την ανέγερση φρακτών η Ουγγαρία
Η Βουδαπέστη ολοκλήρωσε την κατασκευή συρμάτινου φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία αυτή την εβδομάδα, περιορίζοντας δραματικά τη ροή των μεταναστών μέσω των ανατολικών της συνόρων με την Αυστρία και αναγκάζοντας τους μετανάστες να αλλάξουν πορεία παρακάμπτοντας την Ουγγαρία.
Η Αυστρία απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη θέσπιση "νέων και καλύτερων κανόνων" για τη μετανάστευση και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, καθώς χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στην Κροατία αναζητώντας νέες οδούς προς τη δυτική Ευρώπη.
Στη Λουμπιάνα κατευθύνεται το ανθρώπινο ποτάμι
Μετά την εισροή των μεταναστών στην Κροατία, η Σλοβενία είναι η επόμενη χώρα μέσω της οποίας οι μετανάστες πιθανόν να κατευθυνθούν προς την Αυστρία και τον επιλεγμένο προορισμό των περισσότερων από αυτούς, τη Γερμανία.
Στη Λιουμπλιάνα, ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες του με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε ότι η χώρα του θα μείνει προσηλωμένη στους κανόνες της ζώνης Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η κυβέρνησή του έχει δηλώσει ότι θα παραλάβει αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, αλλά δεν θα δημιουργήσει ένα "διάδρομο" για τους πρόσφυγες απλώς για να περάσουν μέσω της Σλοβενίας και να περάσουν στην Αυστρία.
"Πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα, πού αρχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας (της ΕΕ)", δήλωσε ο Φάιμαν.
Ρουμανία: Δεν είναι λύση οι ποσοστώσεις
Στη Ρουμανία, ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θεωρεί ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις συνιστούν λύση για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Το Βουκουρέστι έχει δηλώσει ότι μπορεί να δεχθεί κατ 'ανώτατο όριο 1.785 μετανάστες βάσει ενός εθελοντικού σχήματος, προκειμένου να διευκολύνει ώστε να αποφορτιστεί η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο στο πλαίσιο ενός προγράμματος μετεγκατάστασης που εξετάζεται στις Βρυξέλλες, η Ρουμανία θα πρέπει να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.
"Η Ρουμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά ... δεν θεωρούμε ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αποτελούν λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης", δήλωσε ο Γιοχάνις στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου Άμυνας της χώρας.
"Είναι πιθανόν ότι μέσω μιας διαδικασίας που θα εφαρμοστεί την προσεχή εβδομάδα ... η ΕΕ θα μας αναγκάσει να δεχτούμε περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προσφερόμαστε να δεχτούμε". Αν συμβεί αυτό, δήλωσε ο Γιοχάνις, η Ρουμανία θα αντλήσει κεφάλαια από την ΕΕ για να επεκτείνει ή να κατασκευάσει νέα κέντρα για τη φιλοξενία των προσφύγων.



Πηγή: ΑΜΠΕ, ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου