Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Καμπανάκι από Τσιόδρα: Δεν προμηνύεται εύκολος χειμώνας

 


Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης», σημειώνοντας ότι θα μιλήσει για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας έχουν ήδη ανακοινωθεί στην κυβέρνηση, την επιτροπή Εμβολιασμού και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν επειδή υπάρχουν κρούσματα και σε εμβολιασμένους.

«Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν», σημείωσε ο Σωτήρης Τσόδρας, δίνοντας μια απάντηση σε όσους “πατάνε” για να μην εμβολιαστούν στο ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό. Γι’ αυτό ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

Ο καθηγητής αφού παρουσίασε αναλυτικά τα ελληνικά επιστημονικά στοιχεία, ανέφερε πως τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο στις μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες.

Το μεγαλύτερο όφελος των εμβολιασμών είναι στους ηλικιωμένους. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους, αλλά και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα στις ΜΕΘ τα αντίστοιχα μαθηματικά δεδομένα εκτιμούν ότι με τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού έχουν αποφευχθεί 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι εάν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού έως τα μέσα Ιουλίου οι θάνατοι στην Ελλάδα θα ήταν 1.200 λιγότεροι.

Οι ζωές που σώθηκαν, οι διασωληνώσεις και οι ΜΕΘ που γλιτώσαμε θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας χτυπώντας καμπανάκι.

Η ανάλυση που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου