Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Ο νέοι επιβράβευσαν τις κυβερνητικές πολιτικές

 


Οι  εκλογές του Μαΐου ήταν άλλη μια νίκη κατά του  λαϊκισμού. Καταγράφηκε -ανάμεσα στα άλλα- ότι οι νέοι δεν παίρνουν στα σοβαρά τα εύκολα λόγια. 

  • Απέρριψαν την   προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υποκλέψει την ψήφο  τους με υποσχέσεις για άμεση κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Πανελλαδικές. Διέψευσαν τις προφητείες του ότι  θα «ρίξουν ψήφο τιμωρίας για αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης».
  • Επέλεξαν -όπως προκύπτει  από τα στοιχεία του exit poll- τη Νέα Δημοκρατία σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους 17 έως 24 ετών στήριξε τη Νέα Δημοκρατία (31,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,8% από το 38% της νεανικής ψήφου, που είχε λάβει το 2019.
  • Παρά το γεγονός ότι η ψήφος των νέων, υπολείπεται από το μέσο πανελλαδικό ποσοστό της ΝΔ, αποδεικνύει ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση για τους νέους αναγνωρίζονται στην πράξη και τονώνουν την απόφασή της να συνεχίσει στη νέα τετραετία ακόμη πιο τολμηρά. Επισημαίνουμε ότι από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που δίνουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες στους νέους. Για τον σκοπό αυτό κινήθηκε σε παράλληλους άξονες που αφορούν:
    • Πρώτον, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί. Αναβαθμίστηκε η  επαγγελματική εκπαίδευση. Τα Πανεπιστήμιά μας αλλάζουν, προσφέροντας στους νέους επαγγελματική προοπτική, με γνώση, με βιβλιοθήκες και όχι με βαριοπούλες.
    • Δεύτερο, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που αφορά πρωτίστως τους νέους.
    • Τρίτο,  τη νέα στεγαστική πολιτική για νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», που περιλαμβάνει το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων καθώς και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
    • Τέταρτο, την τόνωση της απασχόλησης των νέων με δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες τα προγράμματα για την απασχόληση των νέων, τα προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.
    • Πέμπτο, δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου