Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Η Ν.Δ. οραματίζεται ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 


Σημεία από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»:

  • Επαναλαμβάνω, ότι μία σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη μέρα είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Σταθερή κυβέρνηση είχαμε τέσσερα χρόνια. Κάναμε μεγάλες αλλαγές, διαχειριστήκαμε κρίσεις. Και στον βαθμό που οι πολίτες επιβράβευσαν, παρά τις δυσκολίες, παρά τα λάθη, αυτή την τετραετία, δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα αλλάξουμε την συμπεριφορά μας την επόμενη τετραετία.
  • Έχετε δίκιο, όμως, να επισημαίνετε ότι υπάρχει όντως ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, αυτό των 180 βουλευτών, το οποίο θα επέτρεπε, εάν το είχε ένα κόμμα, να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Δύο πράγματα να πω επ’ αυτού:
    • Πρώτον, θεωρώ ότι το 180, πρακτικά, ειδικά σε μία βουλή που μάλλον θα μπουν περισσότερα κόμματα, είναι ένας ανέφικτος στόχος.
    • Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου. Το Σύνταγμα το ίδιο μέσα στη σοφία του επιβάλει εκ των πραγμάτων διακομματικές συνεννοήσεις για να μπορούμε να πετύχουμε τους 180 βουλευτές και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που το ίδιο το Σύνταγμα ζητά από τη Βουλή μία αυξημένη πλειοψηφία για να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές.
  • Άρθρο 16: Η βασική θέση αφετηρίας είναι μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά η ακριβής διατύπωση του άρθρου 16 θα πρέπει προφανώς να είναι αντικείμενο συνεννόησης και ευρύτερης συναίνεσης, γιατί -όπως σας είπα- χρειαζόμαστε 180 βουλευτές.
  • Εθνικό Σύστημα Υγείας, μεγάλη προτεραιότητα για την επόμενη μέρα. Εκεί είχαμε ένα πραγματικό άλλοθι. Είχαμε την πανδημία, η οποία δεν μας επέτρεψε εν μέσω κρίσης να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να τις κάνουμε τώρα.
    • Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τέτοιοι χρόνοι αναμονής για ένα τακτικό χειρουργείο. Και να πρέπει οι άνθρωποι να καταφεύγουν είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε, ακόμα χειρότερα, σε άλλους τρόπους, φακελάκι, για να μπορούν να επιταχύνουν το χειρουργείο τους.
    • Πρέπει να διορθωθούν οι υποδομές μας στα Τμήματα Επειγόντων.
    • Εμείς χρησιμοποιήσαμε, πράγματι, και ιδιωτικές κλινικές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ράντζων. Και σε ένα βαθμό το καταφέραμε. Ο πολίτης, από τη στιγμή που η υπηρεσία την οποία παρέχουμε είναι δημόσια και δωρεάν, φαντάζομαι ότι προτιμάει να πάει σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, από τη στιγμή που δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, από το να είναι σε ένα διάδρομο και σε ένα ράντζο ενός δημόσιου νοσοκομείου.

Εμείς, όμως, οραματιζόμαστε ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα ξαναφτιάξουμε όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ξέρετε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σήμερα στα ΤΕΠ. Θα ξαναφτιάξουμε κέντρα υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα προγράμματα πρόληψης. Θα ενισχύσουμε τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Όλα αυτά συνθέτουν ένα συνολικό σχέδιο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου