Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών


 

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών». Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε στο opengov.gr, με τη διαβούλευση να ολοκληρώνεται στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Σκοπός του σχεδίου νόμου, όπως αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο, είναι:

η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 19 του Συντάγματος,

η βελτιστοποίηση της δράσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,

η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών από λογισμικά παρακολούθησης,

η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα, και

η αποτελεσματικότερη προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αντικείμενο του νόμου είναι:

η εξαντλητική ρύθμιση της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών,

η αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,

ο ποινικός κολασμός της εμπορίας, κατοχής και χρήσης απαγορευμένων λογισμικών παρακολούθησης,

η σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας, και

η τροποποίηση των εθνικών ρυθμίσεων ενσωμάτωσης στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Η διαδικασία άρσης απορρήτου πολιτικού προσώπου

Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, αίτηση για άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας μπορεί να ζητήσει μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, «ΔΑΕΕΒ»). Η διαδικασία άρσης απορρήτου προβλέπει τα εξής: Αίτηση της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής, κρίση εσωτερικού εισαγγελέα στην οικεία υπηρεσία και απόφαση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, τίθεται με το νομοσχέδιο ένα τριπλό φίλτρο εγγυήσεων για την άρση απορρήτου: α) τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ, β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση και γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

Με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του προσώπου το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της.

Ποινές για εμπορία και κατοχή παράνομου λογισμικού

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου