Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Το Bloomberg έθεσε για άλλη μία φορά το ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ.


 


Σφοδρή επίθεση κατά του Ερντογάν έκανε το Bloomberg, αντιδρώντας στην αντιδυτική και φιλορωσική συμπεριφορά των Τούρκων.

Με δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, έθεσε για άλλη μία φορά το ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Αντρέας Κλουθ, επικρίνει τη φιλοπόλεμη στάση του Ερντογάν στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για «εγωιστικό ταξίδι» του προέδρου της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εκεί που ο Ερντογάν είναι τελείως εκτός ορίων είναι στο Αιγαίο», σημειώνοντας ότι η «εχθρότητα ανάμεσα σε δύο καθ’ ονομασία συμμάχους αποτελεί «τη χειρότερη εσωτερική ένταση για δεκαετίες στο ΝΑΤΟ».

Προσθέτει ότι «με τέτοιους συμμάχους, τι τους χρειάζεται κανείς τους εχθρούς;». «“Τα νησιά που έχετε δεν μας δεσμεύουν”, προκάλεσε ο Ερντογάν τους Ελληνες. “Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν έρθει η ώρα. Και όπως λέμε, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Ναι, σωστά διαβάσατε, ο Ερντογάν απειλεί πραγματικά με πόλεμο μια άλλη σύμμαχο χώρα στο NATO», σημειώνει ο Κλουθ.

«Ολες οι συμμαχίες, όπως οι περισσότερες οικογένειες, έχουν τις εντάσεις τους. Και ο Ερντογάν έχει ήδη διαδραματίσει για χρόνια το ρόλο του μαύρου θηρίου – έφτασε στο σημείο να αγοράσει αντιαεροπορικό σύστημα από τον Πούτιν που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αμερικανικά μαχητικά», επισημαίνει, μεταξύ άλλων,

Και διερωτάται: «Το να κατανοήσει κανείς τι θέλει πραγματικά ο Ερντογάν έχει γίνει η δεύτερη εμμονή στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ μετά την ανάλυση των σκέψεων του Πούτιν. Ο Ερντογάν κάνει θόρυβο εν όψει εκλογών; Δημιουργεί “γωνίες” για να κάνει στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ; Θέλει να επαναφέρει την Τουρκία κατ’ εικόνα των Οθωμανών, όπως ο Πούτιν φαντασιώνεται την ανασύσταση της αυτοκρατορίας των τσάρων; Πάνω απ’ όλα, είναι ο Ερντογάν ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε περίπτωση πολέμου;», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg και καταλήγει: «Ενας στόχος πρέπει να υπερισχύει: να αποτρέψουμε τον Πούτιν από την κλιμάκωση του πολέμου. Αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουν οι Τούρκοι στον πρόεδρό τους, γιατί είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και του ΝΑΤΟ».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου