Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: τροποποιήσεις στους Κώδικες Φ.Π.Α., Φορολογίας και της Φορολογικής Διαδικασίας


 

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τροποποιήσεις στους Κώδικες Φ.Π.Α., Φορολογίας και του Φορολογικής Διαδικασίας. Ανάμεσα στα άλλα, δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να καταθέσουν ενστάσεις για επανεξέταση των τιμών ζώνης για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους. Παρατείνεται η αναστολή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα, και του φόρου υπεραξίας ακινήτων, ενώ διατηρείται για δύο ακόμα χρόνια η έκπτωση στις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων. Επίσης, επεκτείνονται μέχρι τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα, έως 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους. Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο τη μείωση των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.

Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31.12.2022, παρατείνονται έως τις 31.12.2024.

Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2024 η έκπτωση φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλονται για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

Παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2023 οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. για μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες (μεταφορές προσώπων, εισιτήρια δρομολογίων, εστίαση και τουριστικό πακέτο, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια κινηματογράφων και ζωολογικών κήπων, υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού κ.ά.).

Καταργείται ο έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου