Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Μουζάλας: Μόλις εκκενωθεί η Ειδομένη σειρά παίρνει το Ελληνικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI


Η εκκένωση του Ελληνικού και του λιμανιού του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες είναι η επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Μουζάλας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Ο κ. Μουζάλας μίλησε εκτενώς για την επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης η οποία όπως είπε συνεχίζεται αλλά θα πρέπει να θεωρήσει κανείς ότι έχει τελειώσει, δεδομένου ότι όπως τόνισε από τους 8.500 - 9.000 ανθρώπους έχουν μείνει μόνο 2.000, αριθμός που τις επόμενες μέρες θα έχει φύγει.

Όπως τόνισε, δόθηκε προτεραιότητα στο θέμα της Ειδομένης ούτως ώστε να σταματήσει "το αίσχος της φαβέλας" σημειώνοντας ότι έπρεπε να απελευθερωθεί ο κόσμος της περιοχής και η σιδηροδρομική γραμμή. Στάθηκε ωστόσο στο γεγονός ότι μέσα σε δυο μήνες δημιουργήθηκαν 40 - 45 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

"Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί", είπε προσθέτοντας ότι η επιχείρηση "βάσταξε πολύ καιρό" και τώρα βρίσκεται στο αστυνομικό της κομμάτι το οποίο εξελίσσεται με "πρότυπο τρόπο".

Έκανε λόγο για ανθρώπους που έχουν ανέβει στην Ειδομένη από κοινότητες μεταναστών της πρωτεύουσας οι οποίοι είχαν επικοινωνία με τους πρόσφυγες για να νικήσουν τις "ψεύτικες ελπίδες" που τους έδιναν οι διακινητές και οι αλληλέγγυοι.

Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα και "κάτω από την Ειδομένη" υπάρχουν άλλοι 3.000 άνθρωποι που επίσης θα πρέπει να φύγουν και ότι αμέσως μετά η προτεραιότητα θα δοθεί στην εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, με τη μετεγκατάσταση των εκεί εβρισκόμενων προσφύγων και μεταναστών.

Παραδέχθηκε ότι οι άνθρωποι "δεν είναι για να ζουν σε γήπεδα", απέρριψε όμως τους ισχυρισμούς περί υγειονομικής βόμβας κάνοντας λόγο για πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση και αυτών των εκκενώσεων, διασαφηνίζοντας ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μείνει 2.000 άνθρωποι και εξηγώντας ότι μετά και την επιχείρηση που θα γίνει στο Ελληνικό θα μπει το σχέδιο του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο δεύτερό του στάδιο από τα μέσα Ιουνίου και μετά όταν και θα επιμεριστούν πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναλογικά σε όλους τους δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Θα υπάρχει, εξήγησε, μετά η άνεση να χτιστούν καλύτερα στρατόπεδα με πιο αξιοπρεπείς όρους ενώ έκανε λόγο για 5.500 θέσεις που έχουν εξασφαλιστεί σε διαμερίσματα αλλά και για χώρους σε κάποια ξενοδοχεία. "Το χάος που είχαμε παίρνει μορφή", είπε χαρακτηριστικά συμπλήρωνοντας ότι πια είναι διαχειρίσιμο.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με το εάν υπήρξαν καθυστερήσεις στο θέμα της εκκένωσης της Ειδομένης ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άργησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Καλαί στη Γαλλία όπου "ακόμα συνεχίζουνε".

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν ζητάει να του δοθούν συγχαρητήρια αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κάτι και αυτό έγινε με τρόπο καλό και την πατρίδα και τους πρόσφυγες αν και υπήρξαν απώλειες λόγω της σιδηροδρομικής γραμμής. "Να σκεφτεί όμως κανείς τις απώλειες από μια βίαιη επιχείρηση", πρόσθεσε.

Για τη συμφωνία με την Τουρκία

Ο κ. Μουζάλας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, μια πιθανή καταστρατήγηση της οποίας εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει "μια πολύ άσχημη κατάσταση" για την Ελλάδα καθώς αυτή είναι που αποτελεί "τη βασική λύση για τη χώρα".

Όλες οι προσπάθειες, σημείωσε, θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα κάνει το δικό της μέρος και απαιτεί η ΕΕ και η Τουρκία να κάνουν το δικό τους.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ακόμα και δίχως τη συμφωνία αυτή αντικειμενικά θα μειώνονταν οι προσφυγικές ροές δεδομένου του κλεισίματος της Ειδομένης και του δρόμου προς τα βόρεια, αλλά εκτίμησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα ήταν εφικτό για κάποιο χρονικό διάστημα. "Άρα πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας", επέμεινε.

Πόσοι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για το τί θα γίνει με τους περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός που θα ξεπεράσει τις 10.000 - 15.000 θα μετεγκατασταθεί προς την Ευρώπη ενώ ένας άλλος αριθμός θα επωφεληθεί του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής.

Παράλληλα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, είπε, μιλώντας για μια τάξη μεγέθους των 10.000 - 15.000, αναγνωρίζοντας και ότι ορισμένοι θα επιστραφούν στις χώρες τους ως παράτυποι μετανάστες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου παρά την επιθυμία τους και εφόσον δεν ζητήσουν την οικειοθελή επιστροφή τους.

«Θυμωμένος και στενοχωρημένος» πληθυσμός

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 4.000 οι οποίοι πλέον μένουν εκεί βλέποντας τα όνειρά τους για προώθηση στην Ευρώπη να έχουν διαψευστεί και να γνωρίζουν ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία.

Μίλησε για πληθυσμό "θυμωμένο και στεναχωρημένο" ο οποίος μάλιστα βρίσκεται υπό περιορισμό εδώ και αρκετές μέρες και χαρακτήρισε λογικό να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές που όμως όπως είπε αντιμετωπίζονται καλά από την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτική αποτροπής πλέον στο μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας δεν έδειξε σύμφωνος με μια τέτοια παραδοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτική "κινήτρων και αντικινήτρων" την οποία πλέον εφαρμόζει και η Ευρώπη και η οποία περιλαμβάνει λογικά -και όχι βίαια- πράγματα.




Πηγή: MEGA, iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου