Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Πρωτοπόρος η Ελλάδα στην κατανομή, την εκταμίευση και την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης


 

Σε έρευνα της  Deloitte Ελλάδος με αφορμή την υποβολή του δεύτερου αιτήματος πληρωμής από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Ταμείου Ανάκαμψης διαπιστώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην κατανομή και τις εκταμιεύσεις κεφαλαίων του Ταμείου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εστιάζει σε τρία σημεία ενδιαφέροντος:

Κατανομή κεφαλαίων: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση ως ποσοστό του Α.Ε.Π. (16,7%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (12,2%) και την Κροατία (11%).

Εκταμιεύσεις κεφαλαίων: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση όσον αφορά τις Εκταμιεύσεις κεφαλαίων, και το άθροισμα Εκταμιεύσεων και Κεφαλαίων υπό αξιολόγηση για λήψη της επόμενης δόσης, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., ακολουθούμενη από την Κροατία και την Ιταλία. Σημειώνεται ότι μόλις οκτώ χώρες έχουν εκταμιεύσει την πρώτη δόση (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με 3,56 δισ. ευρώ), ενώ μόλις πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν αιτηθεί τη δεύτερη δόση (η οποία, για τη χώρα μας, ανέρχεται στο ποσό των 3,56 δισ. ευρώ).

Απορρόφηση κεφαλαίων: Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό απορρόφησης των Κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ισπανία να βρίσκεται στην 1η θέση. Όμως είναι στην 1η θέση σε ό,τι αφορά τη Μέση Σχετική Ταχύτητα Απορρόφησης Κεφαλαίων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου