Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Οι ποινές για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανήλικων έχουν αυστηροποιηθεί

 



Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα  και της Ποινικής Δικονομίας που προώθησε η Κυβέρνηση, με νόμο του  2021, για να διορθώσει, τις προκλητικές διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε νύχτα, και μία ημέρα πριν τις εκλογές, για να οφελήσει ξεκάθαρα συντρόφους που είχαν η θα είχαν στο μέλλον δικαστικές περιπέτειες, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανήλικων οι οποίες μπορεί να φτάνουν μέχρι και ισόβια. 

Ένας, άλλωστε, από τους βασικούς στόχους των τροποποιήσεων που έγιναν από τη σημερινή Κυβέρνηση είναι η απόλυτη και αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως των ανηλίκων.

Υπήρξε αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των θυμάτων κακοποίησης, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους.

Προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα διεξαγωγής της κύριας ανάκρισης και εισαγωγής τέτοιων υποθέσεων στο ακροατήριο.

Προβλέφθηκε διαφοροποίηση στην ποινική αντιμετώπιση του καταδικασθέντος για αδικήματα τέτοιας φύσεως.

Και βέβαια αυστηροποιήθηκαν οι ποινές. Ανάμεσα στα άλλα:

Προστέθηκε στην διάταξη του βιασμού περίπτωση τέλεσης του αδικήματος σε βάρος ανηλίκου με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη. Έτσι η ποινή έγινε πολύ πιο αυστηρή από ότι ήταν μέχρι τότε.

Αντιμετωπίζονται πλέον ως κακούργημα οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους (αποπλάνηση ανηλίκων). Το αδίκημα τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Προβλέπεται ότι ο ενήλικος, ο οποίος ενεργεί γενετήσιες πράξεις με ανήλικο τον οποίο του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει, τιμωρείται, αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή ενώ αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη και χρηματική ποινή.

Η παραγραφή των αδικημάτων της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκου και των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.

Προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων.

Διευρύνθηκε η προστασία των ανηλίκων με επέκταση της υποχρέωσης εποπτείας και σε ανηλίκους άνω των δεκαπέντε ετών, ενώ στην επιβαρυντική περίπτωση των γονέων ή επιτρόπων καταργείται η δυνατότητα επιβολής της χρηματικής ως μοναδικής ποινής.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου