Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Διαμάχη φαρμακοποιών, θύματα οι διαβητικοί




Η ρήξη στους κόλπους του κλάδου και η συνεχιζόμενη κόντρα με τον ΕΟΠΥΥ οδηγούν 400.000 ασθενείς σε ομηρεία.

Σε διάσπαση βρίσκεται ο φαρμακευτικός κλάδος εξαιτίας των αλλαγών που εφάρμοσε πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ στον τρόπο προμήθειας και αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών υλικών και προϊόντων στους τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους υπό την ιατροφαρμακευτική ομπρέλα του.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ) που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από την 1η Αυγούστου επιμένουν στην άρση της πίστωσης για τα ιατροτεχνολογικά υλικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα υλικά στον ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Μάλιστα, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος με κατηγορηματικό τρόπο, «οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ' αόριστον, έως και τα τέλη του χρόνου, στην περίπτωση που δεν επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει».

 Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) διατηρεί χαμηλούς τόνους, με μέλη του να αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται να δώσει το πράσινο φως για επέκταση των κινητοποιήσεων στην υπόλοιπη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η χτεσινή σύσκεψη του ΠΦΣ με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του Οργανισμού στο Μαρούσι διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα με τις  δύο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα η χρυσή τομή προς όφελος των διαβητικών ασθενών, που αποτελούν και τους βασικούς αποδέκτες των κινητοποιήσεων.

Πληρώνουν οι ασθενείς.  Σύμφωνα με υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), οι διαβητικοί που βρίσκονται σε ομηρεία εξαιτίας της κατάστασης ανέρχονται σε 400.000.

Οι ασθενείς αυτοί αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα απαραίτητα υλικά για την πάθησή τους - όπως για βελόνες και ταινίες μέτρησης σακχάρου - και έπειτα να υποβάλλουν σχετικό αίτημα για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας όπως και εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) απαίτησαν να συμμετάσχουν στη χτεσινή σύσκεψη, επιμένοντας στην επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης. Το παράδοξο είναι ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας προχώρησε στις σχετικές αλλαγές στις αρχές του χρόνου σε μία προσπάθεια διευκόλυνσης των ασφαλισμένων, καθώς όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία οι πολίτες θα έπρεπε να προμηθεύονται προϊόντα και υλικά χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας - όπου ισχύει- μόνο τη συμμετοχή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική επέκταση της συλλογικής σύμβασης του Οργανισμού με τον ΠΦΣ αφορά σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά, όπως αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη, ιατρικές συσκευές υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων, καθετήρες, προϊόντα κατακλίσεων, καθώς και σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα οποία διακινούνται πλέον (και) από τα φαρμακεία.

Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ. Η  δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα 10,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα, όταν πέρυσι (πριν δηλαδή μεταφερθεί το σύνολο των υλικών και προϊόντων αυτών στα ράφια των φαρμακείων) ο κλάδος είχε να λαμβάνει κατά μέσο όρο 8 εκατ. τον μήνα από τον Οργανισμό.

Πάντως και σύμφωνα με τον Κώστας Λουράντο, κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς της Αθήνας είναι οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους παρά τη δέσμευση του ΕΟΠΥΥ για αποπληρωμή των οφειλών του Μαρτίου έως τα τέλη του μήνα με στόχο την ομαλοποίηση στη ροή των πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο. Σημείο τριβής αποτελεί και η ανακοστολόγηση των τιμών στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που μοιραία οδήγησε και σε λάθη. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι χονδρικές τιμές των αναλώσιμων υλικών είναι υψηλότερες από τις λιανικές, με αποτέλεσμα να πωλούν τα αναλώσιμα με ζημία.

Εν τω μεταξύ, η σκληρή στάση του ΦΣΑ ανάγκασε τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στο σχέδιο Β, επιχειρώντας να διευκολύνει τους ασφαλισμένους που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους. Σε ανακοίνωση της διοίκησης επισημαίνονται οι εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού χωρίς προπληρωμή και από τους λοιπούς συμβεβλημένους παρόχους (πλην φαρμακείων).

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού οι ασθενείς μπορούν να εντοπίσουν τους σχετικούς πίνακες με τους συμβεβλημένους παρόχους για την προμήθεια τόσο των σκευασμάτων ειδικής διατροφής όσο και για το αναλώσιμο υγειονομικό και ιατροτεχνολογικό υλικό.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για περιπτώσεις ανάγκης, με την διοίκηση του Οργανισμού να ενημερώνει τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ότι τους δίδεται η δυνατότητα να προμηθεύονται  από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Ρέντη (Πειραιώς 167) τα απαραίτητα υλικά. Το φαρμακείο θα εξυπηρετεί από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Μάλιστα, στην περίπτωση που «κριθεί αναγκαίο θα επεκταθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό του διαβήτη και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση του Οργανισμού», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.


ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου