Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

EWG: Πλειστηριασμοί και ιδιωτικοποιήσεις κρίνουν την εκταμίευση της δόσης




Οι πλειστηριασμοί και η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είναι μεταξύ των προαπαιτουμένων που εκκρεμμούν προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου έκρινε το EWG, μεταθέτοντας την απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ θα έρθουν με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούσαν και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στο τραπέζι του EWG τέθηκε και το ζήτημα των μέτρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και ο λεγόμενος γαλλικός μηχανισμός για σύνδεση των αποπληρωμών με την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, το EuroWorking Group επικύρωσε σήμερα, Πέμπτη, την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εκκρεμών προαπαιτούμενων.

Ειδικότερα, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι μόνο τρία από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου). 

Ως εκ τούτου, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, εάν όλα πάνε καλά, το ΔΣ του ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τα εθνικά κοινοβούλια.

Το EWG ενημερώθηκε επίσης για την πορεία των τεχνικών συνομιλιών για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό για το χρέος, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση, καθώς οι συνομιλίες της ομάδας εργασίας συνεχίζονται.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου