Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα

 



Συμπληρώθηκε χθες Τετάρτη μια εβδομάδα από την εφαρμογή της πρωτοβουλίας το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά, καθώς παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις μείωση τιμών και σε άλλες προσθήκη επιπλέον προϊόντων πέραν των προβλεπόμενων.

Σε πάνω από 350 προϊόντα από τα 850 υπήρξαν από την περασμένη Τετάρτη σοβαρές μειώσεις τιμής.

Παράλληλα, ωστόσο, παρατηρήθηκαν σε λίγες περιπτώσεις αρρυθμίες που αφορούσαν σε ανεπαρκή σήμανση και εξάντληση ορισμένων προϊόντων. Και για την αντιμετώπισή τους, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρά -με τροπολογία- σε δύο βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ευκρινέστερη σήμανση και την εξασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Ειδικότερα τα super market θα είναι υποχρεωμένα να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επίσης, τα super market θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα.

Σημειώνεται ότι από χθες στο e-katanalotis.gov.gr υπάρχουν οι νέες λίστες για το «καλάθι του νοικοκυριού» τις οποίες ανακοίνωσαν προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι οποίες ισχύουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου,  καθώς τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να υποβάλουν νέα λίστα κάθε Τετάρτη μέχρι τις 9 το πρωί. Πλέον, η λίστα  δίπλα από κάθε προϊόν έχει και μια νέα σήμανση στην οποία καταγράφεται η διακύμανση της τιμής από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου