Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Η Ελλάδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά

 



Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που επαναλαμβάνουν ψευδώς ότι οι Έλληνες πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης, φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών. 

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας)  για τον Οκτώβριο του 2022, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, που έχει του 90%, των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά ανά KWh, την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία (68,44 λεπτά ανά KWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά ανά KWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά ανά KWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά ανά KWh) καταγράφουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας  κατά 6%.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών. Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά ανά KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά ανά KWh. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.

Κόντρα στην ανέξοδη και μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ -όπως σημειώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- αποδεικνύουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές διατηρούν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και αυτό  αποδεικνύεται εμπράκτως.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου