Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μαζική καταδίκη της βίαιης συμπεριφοράς Τούρκων φρουρών της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον σε βάρος διαδηλωτών




Αντιδράσεις ξεσήκωσε η βία που άσκησαν μέλη του προσωπικού ασφαλείας της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, σε βάρος διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν σε παρακείμενο πάρκο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Με γραπτή δήλωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει ανησυχία για τα βίαια περιστατικά στα οποία εμπλέκονται διαδηλωτές και τουρκικό προσωπικό ασφαλείας το απόγευμα της Τρίτης.

«Η βία δεν είναι ποτέ η κατάλληλη απάντηση στην ελευθερία του λόγου και υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων, παντού, στην ελεύθερη έκφραση και την ειρηνική διαμαρτυρία».

Εννέα διαδηλωτές – κουρδικής καταγωγής οι περισσότεροι – τραυματίστηκαν από φρουρούς της τουρκικής πρεσβείας, οι οποίοι κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ερντογάν παρίσταναν τους διαδηλωτές. Συνελήφθησαν δύο από αυτούς οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, όταν αποκάλυψαν διπλωματική ιδιότητα. Ασκούνται πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου κaι αμερικανικές οργανώσεις για την απέλασή τους.

Στο μεταξύ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιου είδους θλιβερή συμπεριφορά".

"Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", έγραψε ο Μακέιν, δημοσιεύοντας και βίαιο με στιγμιότυπα που καταδεικνύουν τη βίαιη και απρόκλητη συμπεριφορά των φρουρών της τουρκικής πρεσβείας.

«Δεν το κάνουμε εδώ, δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιου είδους θλιβερή συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Τα επεισόδια καταδίκασε και η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μάριελ Μπάουσε, χαρακτηρίζοντάς τα προσβολή για τις αξίες της αμερικανικής πρωτεύουσας.

"Αυτό που είδαμε χθες -μια βίαιη επίθεση σε μια ειρηνική διαδήλωση- είναι μια προσβολή στις αξίες της Ουάσιγκτον και τα δικαιώματά μας ως Αμερικανοί. Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ενημερώθηκα από τον επικεφαλής (των αστυνομικών αρχών) Newsham για την απάντησή μας. Το Τμήμα Μητροπολιτικής Αστυνομίας θα συνεχίσει να διερευνά το περιστατικό και θα συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς εταίρους για να εξασφαλίσει την απόδοση της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου