Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Στόχος της χώρας μας η ενεργειακή αυτάρκεια

 


Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό:

Ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Εκδόθηκε ήδη -από την περασμένη Δευτέρα, από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού- η σχετική NAVTEX για το πλοίο SANCO SWIFT. Το πλοίο βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκίνησε σήμερα τις έρευνες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα, αλλά και τα άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει η επιλογή και η ιεράρχηση στόχων και στη συνέχεια η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η διαγωνιστική διαδικασία για την ουσιαστική διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ελλάδα και της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου