Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Aμερικανικό μαχητικό F-35 προσέκρουσε σε αεροπλανοφόρο στη Νότια Σινική Θάλασσα

 


Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο δείχνει ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, το F-35 C stealth fighter, να πέφτει στο κατάστρωμα ενός αεροπλανοφόρου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το F-35C, ένα μονοκινητήριο μαχητικό stealth και το νεότερο τζετ στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, προσέκρουσε στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson κατά τη διάρκεια εργασιών ρουτίνας την περασμένη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε το Πολεμικό Ναυτικό.



Το πολεμικό αεροπλάνο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων προσέκρουσε στο θάλαμο πτήσης του αεροπλανοφόρου 100.000 τόνων και στη συνέχεια έπεσε στο νερό, ενώ ο πιλότος του εκτινάχθηκε, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κυβερνήτης και έξι ναύτες στο αεροπλανοφόρου τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το CNNi.

Εκπρόσωπος του 7ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ότι η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται ενώ επιβεβαίωσε ότι οι εικόνες που έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συντριβή είναι αυθεντικές.

«Εκτιμούμε ότι το βίντεο και η φωτογραφία που καλύφθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης τραβήχτηκαν στο USS Carl Vinson κατά τη διάρκεια της συντριβής», δήλωσε στο CNN ο Χέλει Σιμς αξιωματικός δημοσίων υποθέσεων του 7ου Στόλου.

Μια φωτογραφία δείχνει το μαχητικό stealth να επιπλέει στην επιφάνεια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, με το πιλοτήριο ανοιχτό και το εκτινασσόμενο κάθισμα να λείπει.



To βίντεο δείχνει το F-35 την ώρα που πλησιάζει στο αεροπλανοφόρο, αλλά κόβεται πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο θάλαμο πτήσης.

Το Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ζημιά στο Vinson ήταν μόνο επιφανειακή και ότι αυτό και η αεροπορική πτέρυγα του αερομεταφορέα έχουν ξαναρχίσει κανονικές λειτουργίες.

Όπως επίσης δήλωσε ο υπολοχαγός Νίκολας Λίνγκο, εκπρόσωπος του 7ου Στόλου η προσπάθεια ανάκτησης του μαχητικού αεροσκάφους από τον πυθμένα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είχε ξεκινήσει.

Οι αναλυτές σύμφωνα με το CNNi είπαν ότι η ανύψωση του αεροσκάφους θα είναι πιθανότατα μια πολύπλοκη επιχείρηση που θα παρακολουθείται από την Κίνα, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να το κρατήσει μακριά από τα χέρια του Πεκίνου.

Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι γνώριζαν ότι ένα μαχητικό stealth του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά δεν είχαν ενδιαφέρον γι αυτό.

«Συμβουλεύουμε (τις ΗΠΑ) να συνεισφέρουν περισσότερο στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αντί να εμφανίζουν δύναμη σε κάθε στροφή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν.


Cnn.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου