Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα στην βουλή οι γαλλικές φρεγάτες Belh@rra

 


Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των σχεδίων σύμβασης για την αγορά των 3+1 γαλλικών φρεγατών FDI, με κόστος 3,050 δισ.ευρώ για τα πρώτα τρία πολεμικά πλοία.

Την σύμβαση είναι βέβαιο ότι δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και το ΜεΡΑ25. κρατώντας ανθελληνική στάση. Ερωτηματικό για το ΚΙΝΑΛ που μπορεί να ψηφίσει παρών, ενώ θεωρείτε βέβαιο ότι η Ελληνική Λύση θα ψηφίσει υπέρ.

Οι δύο πρώτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να έχει χτιστεί το 2026.

Για το θέμα της διαμόρφωσης που θα έχουν τα δύο πρώτα πλοία, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό πήρε τα πρώτα δύο πλοία με γαλλική διαμόρφωση.

Η τρίτη φρεγάτα FDI, που προβλέπεται να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τέλη του 2026, θα έχει τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά, δηλαδή με την ελληνική διαμόρφωση, η οποία έχει τις εξής παραπάνω δυνατότητες:

16 επιπλέον βλήματα Aster 30

Δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές)

Σύστημα αυτοπροστασίας RAM

Σύστημα αφέσεως Chaffs

Οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026, θα αναβαθμιστούν στα πλοία με την συμφωνημένη ελληνική διαμόρφωση μέσα στο 2027 στην Ελλάδα από τεχνικούς της Naval Group στο πλαίσιο της σύμβασης και εντός του συμβατικού τιμήματος, δηλαδή χωρίς επιπλέον κόστος. Μέσα στο 2027 οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI θα μπουν διαδοχικά στα ναυπηγεία για επισκευή και παράλληλα θα γίνει η αναβάθμισή τους με τους δύο επιπλέον εκτοξευτές για βλήματα Aster 30 ανα φρεγάτα, το σύστημα αυτοπροστασίας RAM και το σύστημα αφέσεως Chaffs. Οι εργασίες αναβάθμισης προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες για κάθε πλοίο που θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας από τους Γάλλους για την αναβάθμιση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου