Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Χανιώτες έβλεπαν τους συγγενείς τους να “σβήνουν” – Οι καταγγελίες που οδήγησαν στις διώξεις για το “αμαρτωλό” Γηροκομείο

 



Η πολύμηνη αναμονή για εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά απέδωσε καρπούς και, επισήμως πλέον, έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, κατά συρροή και δια παραλείψεως.

Οι έρευνες των αρχών πήραν χρόνο, αλλά δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στο σημείο να απαγγελθούν κατηγορίες, αν δεν ήταν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχασαν συγγενείς τους στο περιβόητο αυτό ίδρυμα. Και οι καταγγελίες ήταν δραματικές, τόσο στις αρχές, όσο και στα μέσα ενημέρωσης. Στη δικογραφία γίνεται λόγος για το ότι πολλοί από τους τρόφιμους ήταν υποσιτισμένοι και αυτό είχαν αναφέρει πολλοί από τους συγγενείς των νεκρών.

Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου γιατί έφυγες πεινασμένη

Η κόρη μιας 94χρονης Χανιώτισσας, η οποία είχε εισαχθεί στο ίδρυμα το καλοκαίρι του 2019 και την άνοιξη του 2020 έφυγε από αυτό, νεκρή, είχε επικοινωνήσει με το zarpanews.gr, και είχε καταγγείλει ότι η μητέρα της υποσιτιζόταν συστηματικά στο ίδρυμα αυτό, ενώ λίγο πριν επέλθει το μοιραίο, περιέγραφε με δραματικό τρόπο την κατάσταση της μητέρας της:

“15 μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι”.

“Την είχα επισκεφθεί και είδα ότι ήταν χάλια, ήταν ξαπλωμένη συνεχώς και της έδιναν για πρωινό ένα τσάι με μια φρυγανιά, ένα μπολ φαγητού το μεσημέρι και μετά ξανά φαγητό στις επτά το απόγευμα. Μιλάμε για ασιτία. Κάποια στιγμή μου είχε πει ότι ήθελε να φύγει.”

“Ήταν 94 ετών, είχε γεροντική άνοια. Αλλά δεν ήταν σε κακή κατάσταση σωματικά. Το μόνο της πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσε να περπατήσει μόνη της και έπρεπε να τη βοηθούν για να κινείται. Στο ίδρυμα όμως την είχαν συνεχώς ξαπλωμένη. Είχε βγάλει πληγές από την ακινησία και τις είχα δει.”

Εντέλει, η γυναίκα πέθανε τον Μάρτιο του 2020.

“Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη”, αποχαιρέτισε με δραματικό τρόπο τη μητέρα της η Χανιώτισσα εκπαιδευτικός, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε στις Αρχές.

Η δικογραφία αναφέρεται και σε χορηγήσεις φαρμάκων και μια τέτοια περίπτωση περιέγραφε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια μια Χανιώτισσα, εξιστορώντας όσα έζησε η μητέρα της, η οποία είχε περάσει ένα εξάμηνο στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Είχα να κάνω με μια τρελή, δεν ήταν πια η μητέρα μου αυτή

“Τη μητέρα μου την έβαλα εκεί στις 7 Ιανουαρίου του 2012, ήταν καλά. Πήγαινα κάθε απόγευμα και την έβλεπα. Μια μέρα είδα να έχει έναν μώλωπα στο πρόσωπο. Η ίδια όμως δεν θυμόταν γιατί είχε τον μώλωπα. Η διευθύντρια μου είπε ότι είχε πέσει πηγαίνοντας στην τουαλέτα. Σε λίγες μέρες ξαναπάω και βλέπω ότι της είχαν βάλει καθετήρα και μου είπαν ότι είναι για να μην χρειάζεται να περπατάει και να μην ξαναπέσει. Αλλά είπαν ότι δεν θα μείνει για πολύ ο καθετήρας.

Αργότερα, τα μάτια της άρχισαν να γίνονται περίεργα. Οι κόρες των ματιών είχαν διασταλεί. Είχε μια ακαμψία στον λαιμό της. Με παραξένεψε, πιστεύω ότι της έδιναν φάρμακα και έγινε έτσι. Και στις αρχές Απριλίου του 2013 είδα ότι ο καθετήρας που ακόμα δεν είχαν βγάλει, ήταν κόκκινος. Και μου έδειξαν στον υπολογιστή ότι για τρεις μήνες έπαιρνε Erythrocin, χωρίς να με ειδοποιήσουν ποτέ, γιατί υποτίθεται έκανε ουρολοιμώξεις.

Πήρα κατευθείαν τη μητέρα μου από κει. Αλλά το θέμα είναι πως είχα πλέον να κάνω με μια τρελή. Δεν ήταν η μητέρα μου αυτή. Κάθε βράδυ ούρλιαζε και ήθελε τα φάρμακά της. Μου έλεγε «πήγαινε στο γιατρό να σου δώσει τα φάρμακα που μου δίνανε εκεί, γιατί αυτά ήταν τα καλά». Είχε εθιστεί. Και μετά που έβγαλαν τον καθετήρα, είχε και ακράτεια πια. Και όταν πήγα στον γιατρό του οίκου ευγηρίας να τον ρωτήσω γιατί δεν με ειδοποίησε ότι της έδιναν φάρμακα, μου είπε ότι ήταν δουλειά του ιδρύματος να με ειδοποιήσει και όχι δική του.

Έζησε τρία χρόνια κατάκοιτη, ψυχολογικά δεν συνήλθε ποτέ. Είχε παραισθήσεις. Τελικά πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015″.


zarpanews.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου