Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Περισσότερη η ασφάλεια στο Internet, αλλά οι φόβοι παραμένουν



Το άγχος για τους κινδύνους του Διαδικτύου αποθαρρύνει ακόμη τους Ευρωπαίους από αγορές και online τραπεζικές εργασίες

Καλό είναι το επίπεδο της Ελλάδας όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας του Διαδικτύου, κινούμενη κοντά στα επίπεδα του κοινοτικού μέσου όρου. Στη χώρα μας το 2015 26 στους 100 χρήστες του Διαδικτύου είχαν την εμπειρία προβλημάτων ασφαλείας, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25 στους 100. Ο σκεπτικισμός για την ασφάλεια του Διαδικτύου αποθάρρυνε το 15% των ελλήνων χρηστών από online αγορές και το 22% από τραπεζικές εργασίες. Αυτά προκύπτουν από έκθεση που δημοσιοποίησε η Εurostat για την ασφάλεια του Internet με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα μικρότερα ποσοστά χρηστών που αντιμετώπισαν ζητήματα ασφαλείας κατά τη χρήση του Internet έχει η Τσεχία (10%) και ακολουθούν η Ολλανδία (11%), η Σλοβακία (13%), η Ιρλανδία (14%) και η Κύπρος (15%). Στην άλλη άκρη της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Κροατία, όπου σχεδόν ένας στους δύο χρήστες αντιμετώπισε προβλήματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο το 2015 (42%). Ακολουθεί η Ουγγαρία (39%), με την Πορτογαλία να έπεται (36%) και τη Μάλτα και τη Γαλλία (34% και 33% αντίστοιχα) να συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών όπου οι χρήστες του Διαδικτύου αντιμετώπισαν τα περισσότερα ζητήματα ασφαλείας.

Πάντως η έκθεση της Eurostat αναδεικνύει ένα ενδιαφέρον  στοιχείο: ο φόβος για τους κινδύνους του Διαδικτύου συνεχίζει να αποθαρρύνει τους Ευρωπαίους και τους Ελληνες μεταξύ αυτών από τις διαδικτυακές αγορές και τις online τραπεζικές εργασίες. Για του λόγου το αληθές, σχεδόν ένας στους πέντε Ευρωπαίους (19%) γύρισε την πλάτη σε αγορές μέσω του Διαδικτύου και σε τραπεζικές εργασίες (18%) εξαιτίας του φόβου για την ασφάλεια των συναλλαγών. Επιπλέον, το 13% των ευρωπαίων χρηστών δεν συνδέθηκε στο Ιnternet από κινητή συσκευή ή μέσω ασύρματης σύνδεσης εκτός σπιτιού για τον ίδιο λόγο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα για το 2015 είναι 15% για τις αγορές, 22% για τις τραπεζικές εργασίες και 2% για την εκτός σπιτιού ασύρματη σύνδεση.

Συνολικά πάντως η εικόνα της ασφάλειας του Διαδικτύου στην Ευρώπη δείχνει να βελτιώνεται διαχρονικά. Οπως αναφέρει η έκθεση της Eurostat, ενώ το 2010 το ποσοστό των χρηστών που «κόλλησαν ιό» μέσω του Διαδικτύου ανερχόταν σε 31%, το 2015 μειώθηκε κατά 10 μονάδες, στο 21%. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη μείωση ήταν κατά 9 μονάδες, με το ποσοστό των χρηστών που «κόλλησαν ιό» μέσω του Internet να μειώνεται το 2015 στο 25% από 34% το 2010.




Τσακίρη Τόνια
Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου