Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Σάλος στην Κύπρο: Καμμένες διαρροές που προκαλούν ζημιά



Καμμένες διαρροές που προκαλούν ζημιά σε τουρισμό και γεωτρήσεις - Εξηγήσεις για όσα διέρρευσαν ζήτησε από την Αθήνα η Κυπριακή Κυβέρνηση 

Σιγή ιχθύος τηρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τις εκτιμήσεις δήθεν «πηγών» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προέβλεψαν πιθανό θερμό επεισόδιο στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παρά το ότι υπήρξε κατηγορηματική διάψευση για τέτοιες εκτιμήσεις από τη Λευκωσία και παρά το ότι υπήρξε επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στην Ελλάδα, δεν έγινε καμία προσπάθεια ανασκευής. Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία θεωρούν ότι πρόκειται για ανευθυνότητα και αμετροέπεια των «πηγών» του Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Θερμοκέφαλοι

Χθες ο υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος βρισκόταν στη Βουλή των Ελλήνων. Προφανώς τυχαίως, «στρατιωτικές πηγές» ενημέρωσαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες των ελλαδικών ΜΜΕ για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στην Κύπρο τον Ιούνιο. «Πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ιστορία τον Ιούνιο στην εξόρυξη», ήταν η χαρακτηριστική φράση των «πηγών». Το πιθανό θερμό επεισόδιο, κατά τις «πηγές», θα είναι η έξοδος του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» όταν θα ξεκινήσει η γεώτρηση της εταιρείας Total. Στην ίδια ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ειπώθηκαν και άλλα από τις «πηγές», όπως ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για αγορά αεροσκαφών F-35 και αναβάθμιση των F-16, αλλά και για τους «φοβισμένους, πιτσιρικάδες Τούρκους πιλότους» που έχουν απομείνει στην αεροπορία της Τουρκίας μετά τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν για το πραξικόπημα. Οι «πηγές» έλεγαν πως «δεν τους παίρνει τους Τούρκους να κάνουν κάτι στο Αιγαίο». 

Φόβοι για πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό και τη διαδικασία ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάψευση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, μόλις ενημερώθηκε για τα δημοσιεύματα ελλαδικών ΜΜΕ, έσπευσε να δηλώσει πως «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί». Ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένο, ζητώντας εξηγήσεις.

Επικίνδυνος

Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στη Λευκωσία ανέφεραν πως τέτοιες δηλώσεις για θερμό επεισόδιο μπορούν να έχουν γίνει μόνο από κάποιον άνθρωπο που είναι επικίνδυνος, αφού προκαλούν προβλήματα στον τουρισμό ο οποίος αναμένεται να έχει σημαντική ανοδική τάση αυτό το καλοκαίρι. Επίσης σημείωναν πως δεν είναι καν σίγουρο ότι θα γίνει τον Ιούνιο η γεώτρηση της Total. Θα πρέπει να υποδειχθεί ότι ούτε καν το κυπριακό Υπ. Άμυνας ενημερώθηκε για την ύπαρξη τέτοιων εκτιμήσεων. Ο υπ. Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης ενημερώθηκε για αυτές τις πληροφορίες ενώ βρισκόταν σε συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. 



Πηγή: politis.com.cy


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου