Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Σε δεινή θέση ο Τζεφ Σέσιονς



Δύο εβδομάδες μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, ένα άλλο σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκεται σε δεινή θέση, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία: ότι απέκρυψε, παρότι ερωτήθηκε σχετικά, επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, διαρκούσης της προεκλογικής εκστρατείας.

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post και επιβεβαίωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Τζεφ Σέσιονς συναντήθηκε δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016, με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ. Η πρώτη συνάντηση έγινε σε ανοικτή εκδήλωση του Ιδρύματος Heritage, στην Ουάσιγκτον, όπου παραβρέθηκαν περίπου 50 πρεσβευτές. Η δεύτερη έλαβε χώρα στο γραφείο του Σέσιονς, ο οποίος, εκείνη την εποχή, ήταν γερουσιαστής της Αλαμπάμα και στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τον οποίο συμβούλευε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή καθ’ εαυτή η συνάντηση ενός Αμερικανού γερουσιαστή με Ρώσο διπλωμάτη προφανώς δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί παράξενη ή, πολύ περισσότερο, μεμπτή. Το πρόβλημα με τον Σέσιονς είναι ότι είχε αρνηθεί, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, που συζητούσε τον διορισμό του ως υπουργού Δικαιοσύνης, ότι είχε συναντήσει οποιονδήποτε Ρώσο διπλωμάτη ή αξιωματούχο. Στην εν λόγω συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου, ο Σέσιονς είχε ρωτηθεί σχετικά από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Αλ Φράνκεν και είχε απαντήσει κατηγορηματικά «όχι». Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της Washington Post προσπάθησε να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι το νόημα της απάντησής του ήταν πως δεν είχε συζητήσει ποτέ με Ρώσους θέματα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση των Δημοκρατικών ήταν άμεση. Η επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ζήτησε την παραίτηση του Σέσιονς, καταλογίζοντάς του ότι «είπε ψέματα σε ένορκη κατάθεση». Επιπλέον, επανέφερε το αίτημα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας σχετικά με τις πιθανές σχέσεις του ίδιου του προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία. Οι Δημοκρατικοί διατείνονται ότι η διαδικτυακή πειρατεία στο αρχηγείο το κόμματός τους, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, είχε στόχο να πλήξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και να διευκολύνει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχολιάζοντας την υπόθεση Σέσιονς, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τις συναντήσεις Κίσλιακ - Σέσιονς, προσθέτοντας όμως ότι είναι απολύτως φυσικό ένας διπλωμάτης να συνομιλεί με πολιτικά πρόσωπα. Επιπλέον, εκτίμησε ότι «η συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που καλλιεργείται στις ΗΠΑ» για το εν λόγω θέμα «οδηγεί σε ένταση και αντιπαλότητα, που εμποδίζουν την αποκατάσταση οποιουδήποτε διαλόγου με τη Ρωσία». Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας Βλαντιμίρ Βασίλιεφ της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εκτίμησε, με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ότι μετά τον Σέσιονς επόμενος στόχος θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ότι τελικά οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του ίδιου του Τραμπ. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Σέσιονς επιβλέπει το FBI, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και η διερεύνηση των καταγγελιών περί διασυνδέσεων στελεχών του επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα. Απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις, τις οποίες συνυπογράφουν και στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ο Σέσιονς δήλωσε ότι «θα εξαιρεθεί (από την αρμοδιότητα αυτής της έρευνας) όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου