Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Σουηδία: «Παγώνει» η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ - Η Τουρκία χάνει τα F16

 


Πύρ και μανία είναι το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και η ΗΠΑ, με την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας που ανάγκασε την Σουηδία να παγώσει τις συνομιλίες για την διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν προσωρινά τη διαδικασία σε παύση», δήλωσε ο Υπουργός εξωτερικών Τομπάϊας  Μπίλστρομ στην εφημερίδα Expressen, προσθέτοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει τώρα ενέργεια και χρόνο για να προσπαθήσει να «ξεκολλήσει» τη διαδικασία.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε το Σάββατο στη σουηδική τηλεόραση ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αφιερώσει πολλή δουλειά για να αντιμετωπίσει την τουρκική οργή των τελευταίων εβδομάδων κατά της Σουηδίας και ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος «για να υποχωρήσει αυτό το αντι-σουηδικό συναίσθημα». 

Η Τουρκία έχει συχνά εκφράσει ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ μια συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Μετά από αυτή την ενέργεια της Σουηδίας, απομακρύνονται για πάντα τα F16 από την Τουρκία, και μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια όλων των χωρών για τον Ερντογάν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου