Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ντόρα "Η σημερινή ηγεσία του Υπεξ είναι ανύπαρκτη. Η Ελλάδα θα περάσει δύσκολες ώρες"




Συνέντευξη έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Αγρόλαμπο, εκφράζοντας ακόμα μία φορά τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Κυρία Μπακογιάννη, θεωρείτε ότι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μπορεί να προκύψει μία απόφαση που μπορεί να καταστήσει μικρότερη την πίεση που δέχεται η Ελλάδα;

Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί  έχουν κατεβάσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών τους γι’ αυτή την σύνοδο κορυφής. Πάντως εξακολουθώ και πιστεύω ότι αν η Ευρώπη  δεν μπορέσει να βρει μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ.

Στην περίπτωση που συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν ως την επόμενη τακτική σύνοδο, στις 18, τι γίνεται εδώ;


Η χώρα θα περάσει δύσκολες ώρες. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι απαιτείται συντονισμός, σοβαρότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να πορευόμαστε είτε αρνούμενοι την πραγματικότητα, είτε παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια και να μην έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης διαχείρισης ενός εθνικού προβλήματος. Η ΝΔ σε αυτό είναι ξεκάθαρη. Θα δώσουμε τη μάχη στο εξωτερικό για να πείσουμε τους εταίρους, οφείλουμε όμως ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και τον ελληνικό λαό.

Καταλογίζετε στην κυβέρνηση διαχειριστική ανεπάρκεια ή και ανικανότητα. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Αυτό το οποίο σήμερα παρουσιάζεται είναι παντελής έλλειψη σχεδιασμού. Όφειλε η κυβέρνηση, αφού ήξερε ότι θα φτάναμε σε κλείσιμο συνόρων, γεγονός που προκύπτει από δηλώσεις πολλών υπουργών,  να είχε κινητοποιήσει το σύνολο του μηχανισμού για την προετοιμασία δομών φιλοξενίας που να είναι στοιχειωδώς ανθρώπινες.  Κλειστές για τους μετανάστες οι οποίοι θα επαναπατριστούν και ανοιχτές όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Οφείλαμε να μην επιτρέψουμε αυτά τα ντροπιαστικά φαινόμενα με τα μωρά μέσα στις λάσπες να συμβαίνουν στην δική μας πατρίδα, όταν ο ελληνικός λαός από το υστέρημα του, κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απαράδεκτη και κατώτερη των δυνατοτήτων μας η εικόνα που παρουσιάζουμε σήμερα.

Έχετε μία εξήγηση για τις καθυστερήσεις των χρημάτων από το πρώτο προσφυγικό πρόγραμμα της ΕΕ;

Είναι αυτονόητο ότι για να εκταμιευτούν χρήματα χρειάζονται παραστατικά, που σημαίνει ότι χρειάζεται μια διαχειριστική αρχή που θα μαζεύει τα έξοδα, τις αποδείξεις και θα τις υποβάλει στην ΕΕ για να πάρει τα χρήματα. Αυτό το στοιχειώδες δεν έχει γίνει δυστυχώς στην χώρα μας.

Στο πολιτικό πεδίο, στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ αλλά και στις διμερείς συζητήσεις θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έσφαλε;

Ακούστε η θέση της κυβέρνησης για τον επιμερισμό τον προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την ανάγκη να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα καθώς και τις αδυναμίες που υπάρχουν στην κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι σωστές. Όπως και η απόφαση υπέρ της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, την οποία στήριξε η ΝΔ, ώστε να μην υπάρχει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν κάνει ότι είναι δυνατόν  για να φυλάξει τα σύνορα της. Από εκεί και πέρα η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δυστυχώς προκαλεί τεράστιες ανησυχίες καθώς κινδυνεύει να γυρίσει εναντίον μας. Η υπόσχεση της Τουρκίας  ότι θα δέχεται την επαναπροώθηση όλων των μεταναστών, που ανακοίνωσε ο κ. Τουσκ είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να δώσει διέξοδο.

Σας άκουσα να αποδίδετε ευθύνες και στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Διατελέσατε υπουργός Εξωτερικών, θεωρείτε πως η σημερινή ηγεσία έχει κάνει λάθη που μπορεί να φέρουν νέα δεδομένα στις σχέσεις με την Τουρκία;

Θεωρώ ότι η σημερινή ηγεσία του Υπεξ είναι ανύπαρκτη. Που ήταν ο κ. Κοτζιάς όταν συμφωνήθηκε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ; που ήταν όλους αυτούς τους μήνες, που όπως μας είπε γνώριζε ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Χρειαζόμαστε μια δυναμική εξωτερική πολιτική που θα ενημερώνει για τα δίκαια αιτήματα μας όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αντί λοιπόν ο κ. Κοτζιάς να διαχωρίζει την θέση του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του οφείλει να τις αναλάβει και να δραστηριοποιηθεί έστω και την ύστατη ώρα ως Έλληνας υπ. Εξωτερικών.

Ως προς τους άλλους γείτονες, πως ερμηνεύετε την στάση τους; Μπορεί να κινούνται όπως κινούνται μόνον με την παρακίνηση της Αυστρίας;

Ακούστε υπάρχουν ακραίες τοποθετήσεις όπως αυτή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας που γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Πέρα όμως από αυτές τις  ακραίες θέσεις, κάθε χώρα που κινδυνεύει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να βρεθεί εκείνη στην θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Γι’ αυτό η λύση δεν μπορεί να είναι μονομερείς πολιτικές άλλα συλλογικές πολιτικές αποφάσεις που θα τηρούνται απ’ όλους.

Το βέτο υπάρχει στο τραπέζι για την κυβέρνηση;

Οι απειλές για βέτο που γίνονται με μεγάλη ευκολία μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ. Χρειάζεται πολύ μεγάλη περίσκεψη και υπευθυνότητα για να προχωρήσει κανείς σε κάτι τέτοιο. Και το επιχείρημα του κ. Κοτζιά  «αν περνούσε η θέση της Αυστρίας, τι θα κάναμε; θα συμφωνούσαμε;» είναι ανεδαφικό. Δεν πρέπει ποτέ να φτάσουμε στο σημείο η θέση της Αυστρίας να αποτελεί την κεντρική ευρωπαϊκή θέση, είναι πάρα πολύ απλό. Το βέτο όμως αυτή την στιγμή στρέφεται εναντίων των Ελλήνων και όχι εναντίων των Ευρωπαίων.

Βλέπετε εμπλοκή και στο οικονομικό πρόγραμμα;

Βλέπω πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η αξιολόγηση του προγράμματος έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και αντί γι’ αυτό συζητάμε ακόμη αν θα φτάσουμε στο ευρωπαϊκό ή το ελληνικό Πάσχα. Εάν πάρω τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των υπουργών οικονομικών που οφείλω να τις πάρω κινδυνεύουμε να καούμε.

Δύο μείζονες κρίσεις μαζί, έτσι όπως εξελίσσονται, εκτιμάτε ότι μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμες ή κάποια στιγμή θα τεθεί πιεστικά ζήτημα συμψηφισμού;

Είναι τεράστιο λάθος η λογική ότι μπορούμε να συμψηφίσουμε το ένα με το άλλο διότι θα χάσουμε και στα δύο μέτωπα.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών;

Τίποτα δεν αποκλείεται με την κεκτημένη ταχύτητα του κ. Τσίπρα  που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει εκλογές κάθε 3 μήνες. Άλλα να έχουμε συναίσθηση του τι θα σημάνει αυτό και τι κόστος θα είχε μια εκλογική διαδικασία τούτη την ώρα. Από την άλλη μεριά η πραγματικότητα είναι ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, στην δημοκρατία δεν υπάρχου αδιέξοδα.

Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως υπάρχει ακόμη μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κρίσιμο μέρος του εκλογικού σώματος και για τη ΝΔ. Πως καλύπτεται;

Η ΝΔ καλείται σήμερα, έχοντας κάνει την αυτοκριτική της και έχοντας αφήσει πίσω τον παλιό κακό εαυτό της, να χτίσει πάνω στα θετικά της και κυρίως να καταθέσει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η άποψη μου είναι ότι το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού στην χώρα το έγραψε ο κύριος Τσίπρας.

Όσον αφορά τα ζητήματα διαφάνειας και τις υποθέσεις για τις οποίες εγκαλείτε το κόμμα σας από την κυβέρνηση, πχ στη λίστα Μπόργιανς ή στο κύκλωμα Μαυρίκου με τα απλήρωτα τιμολόγια της ΝΔ, δεν νομίζετε πως θα έπρεπε να υπάρχει μία απάντηση και της προηγούμενης ηγεσίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει αγωγή όπως και εγώ που είχα την τιμή να φιλοξενούμαι συχνά στα πρωτοσέλιδα του κ.Μαυρίκου. Η κρατική ΕΡΤ λίγο πριν το ντιμπεϊτ  των πολιτών αρχηγών είχε καλεσμένο τον κ. Μαυρίκο ως διακεκριμένο αναλυτή και εκδότη για να συκοφαντήσει και να υβρίσει τον Βαγγέλη Μειμαράκη. Επίσης βρίσκω πολύ ύποπτη τη σύμβαση συνεργασίας  που είχε υπογράψει το 2015 ο κ. Μαυρίκος με την ΕΡΤ. Άρα δεν δέχομαι να κατηγορείται το σύνολο της παράταξης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου