Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

«Δεν θα ανοίξει η Ειδομένη - Να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων»Για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως "καινούργια κατάσταση", "το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία". "Δεν θα ανοίξει η Ειδομένη" ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο γεγονός, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να διέλθουν από την χώρα 850.000 πρόσφυγες "και ευρύτερα στην κοινωνία κανείς δεν πήρε είδηση".

Επανέλαβε ότι "πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό", προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε "πολύ προσωρινές", όπως μετ’ επιτάσεως τόνισε, εγκαταστάσεις.

"Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα" είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα "δούμε την διανομή τους", επισημαίνοντας ότι "στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα".

Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός είχε "μάθει αλλιώς, στην αποτροπή και τον εγκλεισμό, ενώ τώρα λειτουργεί αλλιώς".

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι οι εκεί πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή, ενώ "θέλουμε να κατεβούν προς τα κάτω".Ο κ. Μουζάλας είπε ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, είπε ότι "περάσαμε δύσκολα, αλλά όχι γιατί φταίμε", προσθέτοντας ότι αφενός μεν οι Ευρωπαίοι, "δεν έχουν τίποτα να πουν τώρα", αφετέρου δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ευρώπη που δεν είναι. "Έχουμε πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη, αλλά όχι πρακτική και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να αντιπαλέψει ο Αλέξης Τσίπρας" είπε ο κ. Μουζάλας. "Στην Ευρώπη θα υπάρξει ένα σκληρό παζάρι, λες και είμαστε Σομαλία. Θέλουμε τα χρήματα που θα δοθούν να δίνονται με τρόπο που να βοηθούν το εθνικό σχεδιασμό" πρόσθεσε για την παροχή βοήθειας από την ΕΕ.

Ανέφερε ότι εργαλεία της Ελλάδας είναι η μετεγκατάσταση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα μόνο προς την Ευρώπη θα δημιουργούσε πόλο έλξης προσφυγικών ροών, ενώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Ως δεύτερο εργαλείο ο κ. Μουζάλας ανέφερε "όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους" το ΝΑΤΟ, του οποίου το σχέδιο για την μείωση των ροών "θέλουμε να πετύχει". Ως τρίτο εργαλείο ανέφερε την επιστροφή μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ένα κράτος πρέπει να δουλεύει με διεθνείς κανόνες και συνθήκες.

Ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη θα υπάρξει πολύ μεγάλο παζάρι.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι τα χρήματα να δίνονται στον εθνικό σχεδιασμό καθώς "όσοι έλθουν να δουλέψουν εδώ θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές της χώρας". Πρόσθεσε ότι "δεν θέλουμε η ανθρωπιστική βοήθεια να γίνει το όχημα εξυπηρέτησης ευρωπαϊκών αναγκών", διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία όσων έλθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να είναι από την Ελλάδα, ενώ και τα υλικά αγαθά που θα καταναλώνονται να είναι ελληνικής προέλευσης.

Τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να μετατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκές κίνημα, προσθέτοντας "με τέτοιο τρόπο που, μεταξύ άλλων, να μπορεί να πάρει χρήματα από την Ευρώπη, όπως και οι άλλες οργανώσεις". Τέλος, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρουν.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Βουλής και τέως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου υπεραμύνθηκε των πολιτικών της στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για άδικες επιθέσεις. Όπως υποστήριξε, εφάρμοσε κατά γράμμα τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

"Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ πήγαινε κατευθείαν στην τελική λύση του εγκλεισμού σε στρατόπεδα" ανέφερε δε η κ. Χριστοδουλοπούλου. 

Επίθεση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με "ακροδεξιά κατεύθυνση" που προκρίνουν το κλείσιμο των συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και σύνδεση της ανόδου της ακροδεξιάς με τις πολιτικές λιτότητας, πραγματοποίησε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, στη μαραθώνια ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Πηγή: skai.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου