Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΙΚΑ: «Στο περίμενε» 80.000 συντάξεις



Ο διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις κύριες συντάξεις που εκκρεμούν μέσα στο 2015, αλλά και για τις κατασχέσεις λόγω οφειλών.

Στις 80.000 ανήλθαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ, κατά το 2015. Στην αποκάλυψη αυτή, προέβη ο ίδιος ο διοικητής του Ιδρύματος, κ. Διονύσης Καλαματιανός, τονίζοντας ότι η αιτία των καθυστερήσεων είναι η αλλαγή της νομοθεσίας, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην υποστελέχωση των υπηρεσιών απονομής συντάξεων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. 

Όπως είναι γνωστό οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών απονομής της σύνταξης, κατά μέσο όρο φτάνουν τους 8 – 12 μήνες, όταν πρόκειται για ασφάλιση μόνο στο ΙΚΑ, ενώ μπορεί να ανέλθουν έως και τα 2 έτη, εάν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. 

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ο κ. Καλαματιανός εκτίμησε ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου του 2016 ανήλθαν στα 61 εκατ ευρώ. 

Πρόκειται όμως για έσοδα στα οποία προστίθενται και εκείνα που έχουν προκύψει από τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του ΙΚΑ. Μόνο του το ΚΕΑΟ εισέπραξε τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς περίπου 52,3 εκατ ευρώ, ποσό που κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα, με τα 50 εκατ ευρώ, που είχαν εισπραχθεί τον Ιανουάριο του 2015. 

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί σπιτιών, κάτι που άλλωστε δεν θα μπορούσε να συμβεί όσο οι δικαστικοί λειτουργοί και οι συμβολαιογράφοι βρίσκονται σε παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις…. Επίσης, επισήμανε ότι οι μεγαλοφειλέτες έχουν μπει στο στόχαστρο του Ιδρύματος. Υπενθύμισε δε ότι από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΚΕΑΟ στέλνει ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες, γεγονός που μείωσε τη γραφειοκρατία, το κόστος και απλοποίησε τη διαδικασία των κατασχέσεων. 

Επανέλαβε ότι εάν ο οφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων, τότε μπαίνουν σε αναστολή τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πχ κατασχέσεις, πλειστηριασμοί). Αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε πως έχουν ενταχθεί 133.000 οφειλέτες, από τους οποίους οι 74.000 εξακολουθούν να είναι ενεργοί. Αυτό σημαίνει όμως ότι μέσα σε ένα εξάμηνο, σχεδόν οι μισοί από τους οφειλέτες, απώλεσαν τη ρύθμιση και τις ευνοϊκές διατάξεις που διέπονται από αυτή, με συνέπεια η επιβάρυνση για το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας να ξεπερνάει το 1 δισεκ ευρώ.




Βασίλης Αγγελόπουλος
Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου