Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Νίκαια



Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, το βράδυ της 14ης Ιουλίου. Η είδηση μεταδόθηκε από σταθμό που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

«Ήταν στρατιώτης  του Ισλαμικού Κράτους» μετέδωσε το προσκείμενο στην τρομοκρατική οργάνωση πρακτορείο Amaq. 

«Η επιχείρηση ήρθε ως απάντηση στο κάλεσμα για στοχοποίηση πολιτών από χώρες που ανήκουν στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρεται ακόμα.

Εν τω μεταξύ, στα χέρια των γαλλικών αρχών βρίσκονται πέντε άτομα από το περιβάλλον του τυνήσιου δράστη.

Η πρώην σύζυγός του, η οποία συνελήφθη την Παρασκευή, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση. Από τους τέσσερις συλληφθέντες, η ταυτότητα των οποίων δεν διευκρινίσθηκε από δικαστική πηγή, ο ένας συνελήφθη την Παρασκευή και οι τρεις άλλοι το πρωί του Σαββάτου.

Οι γαλλικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν ο 31χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς και αν τα κίνητρά του συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συλλήψεις έγιναν σε δύο διαφορετικές περιοχές της Νίκαιας. Δημοσιογράφος του Reuters είδε περίπου 40 μέλη των επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας να εισβάλουν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Μιολί, βόρεια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου συνελήφθη ένα άτομο.

Ο δράστης της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης είναι ο τυνησιακής καταγωγής Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ, ηλικίας 31 ετών, διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Κάτοικος Νίκαιας, εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού διανομής και είχε «πίσω» του μόνο μία καταδίκη για επιθετική οδήγηση -χωρίς να έχει θεωρηθεί ποτέ ύποπτος για ριζοσπαστική ιδεολογία ή διασύνδεση με τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως έναν «γοητευτικό» άνδρα, αλλά με κάτι «τρομακτικό» στο βλέμμα. Είχε εμπλακεί αρκετές φορές σε διαπληκτισμούς και είχε καταδικαστεί μία φορά -για επιθετική οδήγηση.

Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες ότι δεν ήταν θρησκευόμενος, έπινε αλκοόλ, έτρωγε χοιρινό κρέας και ενδιαφερόταν για λάτιν χορούς. Μάλιστα, ένας από τους γείτονες ανέφερε ότι ο Μπουλέλ παρενοχλούσε τις δύο κόρες του. Η συμπεριφορά του φέρεται να έγινε πιο επιθετική το τελευταίο διάστημα μετά την εγκατάλειψή του από την σύζυγό του. Τις τελευταίες ημέρες είχε προκαλέσει ατύχημα επειδή είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει εάν επρόκειτο για «μοναχικό λύκο» ή είχε συνεργούς τη νύχτα της 14ης Ιουλίου και διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην καμπίνα που φορτηγού με το οποίο όρμησε επάνω στο πλήθος βρέθηκαν η ταυτότητά του μαζί με ένα πιστόλι και αρκετά ψεύτικα όπλα.

Από την επίθεση με φορτηγό όχημα, το οποίο ο δράστης οδήγησε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άτομα και άλλα 100 τραυματίστηκαν.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου