Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Διαψεύδει Τσίπρα η ΤτΕ για όσα είπε αναφορικά με τα capital controls!




Εκτεθειμένος και πάλι ο Τσίπρας λέγοντας ψέματα στον Ελληνικό λαό μέσα από την συνέντευξη του.

ΤτΕ: Ο Στουρνάρας δεν είχε εισηγηθεί capital controls από τον Φεβρουάριο του 2015

Διαψεύδουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας είχε εισηγηθεί από τον Φεβρουάριο στην κυβέρνηση την επιβολή capital controls. 

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα capital controls, στη διάρκεια της συνέντευξής του το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας, που διαψεύδει ανοικτά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι οποίοι επιβλήθηκαν πέρυσι εξαιτίας του φόβου για μαζική φυγή καταθέσεων μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι ο κύριος Στουρνάρας ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη.

Τόνισε επίσης η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε η πλευρά των εταίρων μας ότι «το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls».

Πηγές όμως της Τράπεζας της Ελλάδας, αμέσως μετά τη συνέντευξη τόνιζαν διαψεύδοντας τον Τσίπρα ότι : «Η ΤτΕ εισηγήθηκε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό. Η εισήγηση έγινε προκειμένου να διαφυλαχτεί το τραπεζικό σύστημα και όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες».

Η αναταραχή λόγω του δημοψηφίσματος αλλά και η παρατεταμένη διαπραγμάτευση που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία, ήταν οι αιτίες επιβολής των capital controls λέει κατηγορηματικά η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είχε στείλει επιστολή από τον Φεβρουάριο στην κυβέρνηση με την οποία την προειδοποιούσε ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων και η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές θα έπλητταν καίρια την οικονομία.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου