Σκληρό παζάρι για το πότε και πόσο θα περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις - Κυβερνητική προσπάθεια να μειωθεί το ύψος των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων πολύ χαμηλότερα από το 2% του ΑΕΠ, που ζητούν οι δανειστές, με επιχείρημα τη σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016
Aπόπειρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μπλοκάρει την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να συμπεριλάβει στα "αντίμετρα" της επικείμενης νέας συμφωνίας για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ΙΙΙ ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και ο δραστικός περιορισμός των επιβαρύνσεων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής τετράωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών.
Ταυτόχρονα, κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου των δανειστών (του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) διεξήχθη για αρκετή ώρα έντονη συζήτηση για το αν το «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις θα μπει από το 2018, όπως απαιτούν οι πιστωτές, ή αν θα επιβληθεί σταδιακά από το 2020 και σε βάθος πενταετίας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο να μη θιγούν οι κύριες συντάξεις ύψους έως 600 ευρώ. Η χειρότερη στιγμή για την ελληνική πλευρά, κατά τη χθεσινή συνάντηση, ήταν, ωστόσο, εκείνη κατά την οποία, ενώ συζητείτο το κρίσιμο θέμα των "αντιμέτρων", η εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. Ντέλια Βελκουλέσκου διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία φοροελάφρυνση για τα φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο τη μείωση των συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις.
Η σκληρή αυτή στάση της κας Βελκουλέσκου προβλημάτισε ιδιαίτερα τους Έλληνες υπουργούς. Το "μπρα-ντε-φερ" κυβέρνησης και δανειστών για τα περίφημα "αντίμετρα" αναμένεται να είναι σκληρό τις επόμενες ημέρες, καθώς η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στο κομμάτι αυτό της επικείμενης συμφωνίας και δεν προτίθεται να αφήσει την ευκαιρία νομοθέτησης ουσιαστικών φοροελαφρύνσεων για τα ελληνικά νοικοκυριά να πάει χαμένη. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το ΔΝΤ ανθίσταται σθεναρά σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια αποκατάστασης των πολύ μεγάλων εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία επτά χρόνια "μνημονιακών" μέτρων σκληρής λιτότητας.
Προσπαθεί δε με κάθε μέσο όχι απλώς να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες από ελληνικής πλευράς αλλά να επιβάλει ακόμη πιο άδικα και επαχθή περιοριστικά μέτρα, όπως οι μειώσεις στο αφορολόγητο όριο και τις συντάξεις, προκειμένου να εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο του οργανωμένου σχεδίου του για μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους εύκολα εκμεταλλεύσιμη από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και "επενδυτές-κοράκια". Στο πλαίσιο αυτό, όπως κατάφερε να επιβάλει την άποψή του και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να μειωθούν περαιτέρω το αφορολόγητο όριο και οι συντάξεις, έτσι και τώρα προσπαθεί να αποτρέψει "πισωγυρίσματα" στην εφαρμοζόμενη περιοριστική "μνημονιακή" πολιτική. Κι αυτό παρά τις συνεχείς και επισήμως αναγνωρισμένες αποτυχίες των συνταγών λιτότητας που εφαρμόζει.
Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια του Δ.Ν.Τ. επιχειρήθηκε πάντως να μην αποτυπωθεί καν στις ανεπίσημες ενημερώσεις κυβερνητικών στελεχών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, προφανώς για να μη διαταραχθεί το κλίμα κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν με ήπιους τόνους την κατάσταση επισημαίνοντας απλώς ότι «μερικά "αντίμετρα" είναι σε καλό δρόμο, για κάποια οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και σε άλλα εξέφρασαν διαφωνίες»! Ταυτόχρονα δεν ανέφεραν κουβέντα για το άγριο παζάρι που έγινε χθες για το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις (από πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι μειώσεις και από ποιο ύψος και πάνω θα επιβληθούν). Τόσο τα "αντίμετρα" όσο και το ύψος του πακέτου των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων θα βρεθούν από σήμερα στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου των Θεσμών.
Τα τεχνικά κλιμάκια καλούνται, κατ'΄αρχήν, να προσδιορίσουν το ακριβές μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και το 2019. Στην «τρύπα» αυτή, που υπολογιζόταν σε πρώτη φάση περί τα 500 - 600 εκατ. ευρώ για την προσεχή χρονιά, θα περιληφθούν και οι απώλειες που προκαλεί η χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν χθες ότι το τελικό «κοστούμι» των νέων μέτρων θα επιδιωχθεί να είναι μικρότερο από 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), δεδομένου, όπως διευκρίνιζαν, ότι το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να ενσωματώσει στις προβλέψεις του τα νεότερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του έτους 2016, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη το 2,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ, ήταν δηλαδή μεγαλύτερο κατά 3,6 δισ. ευρώ ή κατά 2% του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψη του Μνημονίου ΙΙΙ.
Υπενθυμίζεται ότι οι προβολές στην τελευταία πολυσυζητημένη έκθεση του Ταμείου βασίζονταν σε στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου, που είναι πλέον παρωχημένα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σήμερα αναμένεται νέος γύρος επαφών με τους δανειστές για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (η εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων και το όριο υπαγωγής των επιχειρήσεων αποτελούν τα δύο βασικά «αγκάθια»), καθώς και για τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης.
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Πηγή : dikaiologitika.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου