Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Όσο νερό πέφτει στην Αθήνα σε ένα χρόνο, το διπλάσιο έπεσε σε μέρη του Πηλίου

 


Πρόκειται για «πρωτοφανή» καιρικά φαινόμενα στην κυριολεξία, καμία υποδομή δεν θα κρατούσε αυτό το φαινόμενο, Δεν υπάρχει  αντιπλημμυρική κατασκευή στον πλανήτη που να μπορεί να αντέξει τέτοια ποσότητα νερού.

Στη Ζαγορά Πηλίου έπεσαν πάνω από 754 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 754 τόνοι νερού σε ένα στρέμμα, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι τις βραδινές ώρες.

Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης και μάλιστα χωρίς να συμπληρωθεί 24ωρο, με μεγάλο μέρος του όγκου της βροχής να πέφτει σε διάστημα μερικών ωρών. Το μέχρι τώρα «ρεκόρ» ημερήσιας βροχόπτωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το είχε η Μακρυνίτσα, επίσης στο Πήλιο, με 417 χιλιοστά από τις 10 Δεκεμβρίου 2009. Η βροχόπτωση αυτή ξεπεράστηκε κατά πολύ χθες…

Στην Πορταριά έπεσαν 613 χλστ., αλλά και στην πόλη του Βόλου 393 χλστ. βροχής, στην Αθήνα παράδειγμα όλο το έτος πέφτουν κατά μέσον όρο περίπου 400 χιλιοστά βροχής, φανταστείτε ότι αυτό το ποσοστό ξεπεράστηκε με βροχή σε ένα μόλις 24ωρο. 

Στην Αγιά της Λάρισας (213 χλστ.), στην Πεζούλα (174 χλστ.), στη Λάρισα-Χάλκη (165), στη Σκιάθο (159), στους Γόννους Τεμπών (143), καθώς και στην Καρδίτσα (109) και στο Μουζάκι Καρδίτσας (104).

«Αυτό που συμβαίνει στη Μαγνησία είναι ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, τόσο όσον αφορά τον όγκο και την ένταση της βροχόπτωσης όσο και σχετικά με τη διάρκεια», σχολιάζει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr.

«Πιθανόν, το γεγονός ότι είναι θερμότερη η θάλασσα συμβάλλει στην ένταση του φαινομένου. Θα χρειαστεί έρευνα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

«Πρόκειται για ένα στάσιμο σύστημα, που τροφοδοτείται διαρκώς με υγρό αέρα από το Αιγαίο, με αποτέλεσμα να βρέχει συνεχώς στο ίδιο σημείο». Το στοιχείο της διάρκειας και της επιμονής της βροχόπτωσης έρχεται να οδηγήσει σε έντονα πλημμυρικά συμβάντα, καθώς το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό. Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που έχει αναπτυχθεί πάνω από τη χώρα μας, προκάλεσε μια γενική αστάθεια, «η οποία διευκόλυνε τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού ρεύματος από το βόρειο Αιγαίο προς τις περιοχές της κεντρικής – ανατολικής χώρας», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. «Οι βροχοπτώσεις επικεντρώνονται στην περιοχή του Πηλίου και της Μαγνησίας, λόγω και της τοπογραφίας του εδάφους, αλλά επεκτείνονται με ισχυρές κατακρημνίσεις σε μια ευρύτερη περιοχή, σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, αλλά και στη Φθιώτιδα», συμπληρώνει. Η πρόγνωση είναι πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο. «Είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί τα προηγούμενα χρόνια και στο Πήλιο και σε περιοχές της βόρειας Κρήτης, που επίσης η μορφολογία και η γειτνίαση με τη θάλασσα οδηγεί σε παρόμοιες καταστάσεις». Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν ορισμένες πολύ έντονες έως και ακραίες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, ενώ σημειώθηκαν ακόμη και ρεκόρ.

Η ένταση του φαινόμενου «Daniel» στη Μαγνησία Θυμίζει τροπικούς, τυφώνες πρωτόγνωρα φαινόμενα για την Ελλάδα

Για το τρομακτικό επίπεδο της κακοκαιρίας είχε γίνει ακριβής πρόγνωση από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με το meteo.gr να καταγράφει τις περιοχές όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής και ειδικά πάνω από 500 χιλιοστά την Τρίτη και τις επόμενες μέρες, από τη Δευτέρα το μεσημέρι.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου