Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

3+2 σημαντικά έργα για την Μεσσηνία


 

Τρεις κομβικής σημασίας αποφάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών της Καλαμάτας και ευρύτερα της Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Μεσσήνης.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία έχει προχωρήσει ιδιαίτερα και ήδη έχει επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος, ενώ η συμβασιοποίηση αναμένεται να γίνει εντός του φθινοπώρου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός πέντε ετών.

Η δεύτερη αφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», κάτι που έχει γίνει με πολλά περιφερειακά αεροδρόμια, με σκοπό τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών του, ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά η αεροπορική σύνδεση με την περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τουριστικής βιομηχανίας.

Τέλος η τρίτη παρέμβαση αφορά την ένταξη του βιολογικού καθαρισμού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο βιολογικός καθαρισμός της περιοχής είναι κρίσιμης σημασίας και το κόστους του έργου φτάνει τα 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα με τα παραπάνω, δρομολογείται η υλοποίηση δύο ακόμη έργων, τα οποία πρόκειται να επεκτείνουν και αναβαθμίσουν το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής.

Πρόκειται για το Φράγμα Μιναγιώτικο, η κατασκευή του οποίου προτείνεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. δυτικά του οικισμού Βλασαίικα. Το αρδευτικό του δίκτυο θα έχει συνολική έκταση 35.000 στρεμμάτων, ενώ το κόστος κατασκευής του έχει προϋπολογισθεί στα 98,5 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη της πρώτης φάσης της προεπιλογής των Ομίλων που θα υλοποιήσουν το έργο, αναμένεται τον Ιούλιο του 2022 και ο χρόνος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 έως 2,5 έτη.

Δεύτερον, δρομολογείται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος - ταμιευτήρα που έχει ήδη υλοποιηθεί στον Φιλιατρινό ποταμό με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ. Οι εργασίες κτηματογράφησης για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί και ο φάκελος του έργου έχει δοθεί σε ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο, προκειμένου να ετοιμαστούν οι σχετικές προδιαγραφές. Στόχος ο διαγωνισμός υλοποίησης του έργου να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου