Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΣΕΤΕ: Επίπτωση 1% συν 2% στο ΑΕΠ λόγω ΦΠΑ



Της Δήμητρας Καδδά

Στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην διανυκτέρευση θα έχει επίπτωση 10% στον τουριστικό τζίρο και συνακόλουθα 1% στο ΑΕΠ γι το 2015 και 2% για το 2016  όταν θα φανεί πλήρως το πλήγμα με τα νέα πακέτα, παρουσίασε το προεδρείο του ΣΕΤΕ σε συνάντηση που είχε με τον ΥΠΟΙΚ Γκ.  Χαρδούβελη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Ανδρέας Ανδρεάδης επισήμανε ότι τα πακέτα για το 2015 έχουν κλειδώσει από το καλοκαίρι, και δεν αλλάζουν, ενώ το περιθώριο κέρδους για τα μεγάλα τουριστικά γραφεία είναι στο 1% όταν η αύξηση του ΦΠΑ είναι 6,5%.

Επίσης ο κ. Ανδρεάδης έκανε λόγο και για υστέρηση εσόδων από τον αυξημένο ΦΠΑ. Το ΥΠΟΙΚ το όφελος στα κρατικά ταμεία το υπολογίζει στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα εκτιμά ότι θα κυμανθεί περί τα 260 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με του ξενοδόχους και ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να κατανοεί το ζήτημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο επιλέχθηκε με βάση το … μη χείρον βέλτιστο με βάση τις πιθανότητες πολιτικής αποδοχής. Και η εναλλακτική ίσως θα ήταν ο ΦΠΑ στα νησιά.

Προανήγγειλε μάλιστα μελέτες στην Deloitte αλλά και στην Ernst Young που θα τεκμηριώνουν τις θέσεις του κλάδου και το αρνητικό ισοζύγιο των μέτρων, αφήνοντας αιχμές για την απουσία ολοκληρωμένης μελέτης του ΥΠΟΙΚ από την αρχή του προγράμματος, αφού υπήρξε η πίεση από τους δανειστές για παρεμβάσεις στο ΦΠΑ.


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου