Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και διαβήτης τύπου 1



Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 1 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και η νόσος του Graves.

Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, το ποσοστό των ατόμων με τύπου 1 διαβήτη που πάσχουν επίσης από παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να αγγίζει ως και το 30%.
Και οι πιθανότητες είναι ιδιαίτερα υψηλότερες για τις γυναίκες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν  εξάλλου οκτώ φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να αναπτύξουν νόσο του θυρεοειδούς.

Οι αυτοάνοσες νόσοι του θυρεοειδούς και ο διαβήτης τύπου 1 είναι αδελφές ασθένειες, είναι τα κλαδιά του ίδιου δέντρου. Η ρίζα είναι η ίδια και ονομάζεται αυτοανοσία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ενδοκρινείς αδένες και χτίζει εναντίον τους αντισώματα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα συχνά εμφανίζονται στην ίδια οικογένεια, με τον παράγοντα κληρονομικότητα να παίζει μεγάλο ρόλο.

Οι άνθρωποι που έχουν μια αυτοάνοση ασθένεια είναι σε κίνδυνο για την ανάπτυξη μία δεύτερης. Υπάρχουν σίγουρα γενετικοί παράγοντες που συνδέουν αυτές τις αυτοάνοσες καταστάσεις, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες τις ενεργοποιούν.

Για παράδειγμα, ο παππούς μπορεί να είχε προβλήματα του θυρεοειδούς ενώ ένας απόγονος μπορεί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1, παρά το γεγονός ότι τα αντισώματα που καταστρέφουν το πάγκρεας στο διαβήτη τύπου 1 είναι διαφορετικά από αυτά που καταστρέφουν το θυρεοειδή στην περίπτωση αυτοάνοσης πάθησης.

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, καταστρέφοντας τον παγκρεατικό ιστό.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να ανεβούν στα ύψη, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές.

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 1 πρέπει να αντικαθιστούν την έλλειψη ινσουλίνης, χρησιμοποιώντας  ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή ή αντλία ινσουλίνης.
Πάρα πολλή ινσουλίνη, ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται υπογλυκαιμία, η οποία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στην περιοχή του τραχήλου που παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για πολλές πτυχές του μεταβολισμού του σώματος.
Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 θα αναπτύξουν μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Hashimoto.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 και στη συνέχεια προβλήματα του θυρεοειδούς, σε κάποια στιγμή στο μέλλον.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 τη δεκαετία των 30, 40 και 50 όλο και συχνότερα, έτσι είναι πολύ πιθανό ότι η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί πρώτη.

Η διάγνωση των προβλημάτων του θυρεοειδούς γίνεται μέσω της τακτικής ετήσιας εξέτασης αίματος. Προβλήματα στο θυρεοειδή που δεν έχουν διαγνωστεί και θεραπευτεί μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Άτομα με διαβήτη τύπου 1 και υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν για παράδειγμα πολλές υπογλυκαιμίες.

Άλλα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και του υποθυρεοειδισμού διαβάστε εδώ.
Τα συμπτώματα δυστυχώς δεν είναι πάντα τόσο προφανή. Κάποιος μπορεί να κουράζεται εύκολα και να πιστεύει ότι είναι λόγω του διαβήτη καταλήγοντας να αγνοεί τα συμπτώματα του θυρεοειδούς.

Σημαντικό είναι να γίνεται τακτικός έλεγχος του θυρεοειδούς σε όσους πάσχουν από τύπου 1 Διαβήτη, με προσδιορισμό τόσο της TSH και των ορμονών του θυρεοειδούς, όσο και των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (TPOAb, TgAb). Εξάλλου η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ενδέχεται να παραμένει για κάποιο διάστημα σε λανθάνουσα κατάσταση.

Αντίστροφα, σε ασθενείς με γνωστή θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και νέα διάγνωση διαβήτη πρέπει να προσδιορίζονται τα αντίστοιχα αντισώματα που καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος σε περίπτωση τύπου 1 διαβήτη (αντινησιδιακά αντισώματα (ICA), αντι-GAD αντισώματα, αντισώματα έναντι του υποδοχέα της ινσουλίνης).


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου