Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Καναδάς: Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς εφήβου σε σχολείο



Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενός ενόπλου σε σχολείο μιας απομακρυσμένης περιοχής του Σασκάτσουαν την Παρασκευή κι ένας ύποπτος για το μακελειό έχει συλληφθεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Δύο ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τους πυροβολισμούς στο χωριό Λα Λος, περίπου 600 χλμ. βόρεια της πόλης Σασκατούν.
«Προφανώς αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού», σχολίασε ο Τριντό.

Οι επιθέσεις ενόπλων είναι σχετικά σπάνιες στον Καναδά, όπου εφαρμόζονται πολύ πιο αυστηροί νόμοι για την οπλοκατοχή από ό,τι στις ΗΠΑ. Η χειρότερη επίθεση ενόπλου σε σχολείο στη χώρα αυτή είχε σημειωθεί το 1989, όταν 14 φοιτητές είχαν σκοτωθεί στο École Polytechnique, το πολυτεχνείο του Μόντρεαλ. Το χθεσινό συμβάν είναι το χειρότερο σε σχολείο του Καναδά τα τελευταία 26 χρόνια.

Ο νεαρός άνοιξε πυρ στις 13:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) στο σχολείο του Λα Λος. Έχει συλληφθεί, όπως δήλωσε ο Τριντό.

Δεν είναι ακόμη σαφή τα κίνητρα που οδήγησαν τον νεαρό, που φέρεται ότι είναι μαθητής, να διαπράξει την επίθεση.
Επιπλέον γιατροί και νοσοκόμοι στάλθηκαν στο νοσοκομείο του Περιφερειακού Κέντρου Υγείας Κιουατίν Γιάτε, που διαθέτει 16 κλίνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντέιλ Γουέστ.

Ο Τέντι Κλαρκ, επικεφαλής της κοινότητας των ιθαγενών στο Λα Λος, είπε πως έμαθε για το επεισόδιο από την κόρη του, μετέδωσε το CBC. Ένας μαθητής είπε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι άκουσε αρχικά «πολλά ουρλιαχτά» και κατόπιν «έξι ή εφτά» πυροβολισμούς πριν βγει από την τάξη του, ενώ πιθανόν υπήρξαν και άλλοι.

Το 2014, μια δασκάλα είχε διαμαρτυρηθεί και εκφράσει ανησυχία για τα κρούσματα βίας στο σχολικό συγκρότημα του Λα Λος. Είχε πει πως ένας μαθητής που είχε προσπαθήσει να τη μαχαιρώσει επέστρεψε στην τάξη όπου δίδασκε η ίδια αφού εξέτισε την ποινή 10 μηνών που του είχε επιβληθεί, ενώ ένας δεύτερος της επιτέθηκε στο σπίτι της.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου