Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ντόρα : H Aριστερά μέσα σε δύο χρόνια έκανε τους φτωχούς φτωχότερους



Συνέντευξη στην Ελευθερία του Τύπου της Κυριακής 

Το αφήγημα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, είναι πως η χώρα έχει πάρει τη στροφή και πλέον βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ανάπτυξη με στρατηγικές τύπου Καρανίκα, μπορεί να έρθει;

Μα είναι βέβαιο ότι σε τέτοιο κλίμα δεν μπορούν να έρθουν σοβαρές επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει τον πολιτικό του λόγο και να ταχθεί υπέρ της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων,  τις  οποίες λίγα χρόνια πριν καλούσε να μην τολμήσουν να έρθουν στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα  είναι ότι ο κ. Τσίπρας είχε τόση αξιοπιστία όση είχε όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα. Η ανάπτυξη για την οποία διψά η χώρα απαιτεί σχέδιο, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σταθερότητα και πάνω απ’ όλα αξιοπιστία.

Αν όλες αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν την κεντρική άποψη των κυβερνητικών στελεχών, θεωρείται υπάρχει σχεδιασμός από το Μαξίμου ενόψει και της Τρίτης αξιολόγησης; Και ποιος είναι αυτός;

Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια, ενόψει της 3ης αξιολόγησης, να πείσει τους δανειστές και εταίρους ότι άλλαξε και ότι από δω και πέρα θα ρίξει το βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων. Δυστυχώς η πραγματικότητα διέψευσε τον κ. Τσίπρα την επόμενη μέρα το πρωί. Η Eldorado ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει, η συνεδρίαση  του ΚΑΣ ανεβλήθη για άλλη μια φορά, γεγονός που συνεπάγεται νέες καθυστερήσεις στην επένδυση του Ελληνικού που θα δώσει 60.000 θέσεις εργασία και οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν άφωνοι μία κυβέρνηση της οποίας η ρητορική διαψεύδεται από τις πράξεις της.

Δεν ανησυχείτε αν η χώρα συνεχίσει να σέρνεται μέχρι τον επόμενο Αύγουστο πότε λήγει και το τρίτο μνημόνιο;

Βεβαίως και ανησυχώ διότι δεν αντιλαμβανόμαστε το κόστος που έχει για τη χώρα ο χαμένος χρόνος. Ο κ. Τσίπρας πέραν των 100 δισ. με τα οποία χρέωσε τον ελληνικό λαό, κρατάει την ελληνική οικονομία ακόμα σε capital controls, χρωστάει στους ιδιώτες πάνω από 3 δισ.  και αδιαφορεί  για τη μικρομεσαία επιχείρηση η οποία σήμερα ματώνει λόγω της βαριάς φορολογίας  και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.  Η οικονομία έχει πισωγυρίσει και αυτό θα το πληρώσουμε στο μέλλον. Κυρίως όμως θα το πληρώσει η νέα γενιά της χώρας.

Εκλογές πότε βλέπετε; Νομίζω ότι είχατε κάνει μια πρόβλεψη για την άνοιξη. Τι μπορεί να τις προκαλέσει;

Έχω πει ότι δεν βλέπω τον κ. Τσίπρα να βγάζει την Άνοιξη του 2018 διότι με βάση τον τρόπο με τον οποίο κινείται δεν πιστεύω ότι θα φθάσει το τέλος της 4ης αξιολόγησης. Επίσης επειδή από τις αρχές του 2019 θα έρθουν οι νέες επιβαρύνσεις, με τις περικοπές των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και τις τεράστιες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί σε εκλογές νωρίτερα.

Βλέπουμε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητική συνοχής. Ο κ. Καμμένος στηρίζει τον κ. Τσίπρα και ο κ. Τσίπρας τον κ. Καμμένο...

«Κράτα με να σε κρατώ» που λέει και ο λαός μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε ο κ. Τσίπρας υπάρχει χωρίς τον κ. Καμμένο αλλά ούτε ο κ. Καμμένος χωρίς τον κ. Τσίπρα. Άρα για τη συνοχή της κυβέρνησης δεν έχω αμφιβολίες. Τους δένει η καρέκλα της εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός πάντως δήλωσε ότι ο κύριος Καμμένος ανήκει στην πατριωτική δεξιά υπενθυμίζοντας ότι προέρχεται από τους κόλπους της ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ ένα κόμμα. Με ακροδεξιές αντιλήψεις...

Το να τολμάει ο κ. Τσίπρας να συγκρίνει τη Νέα Δημοκρατία με το κόμμα του κ. Καμμένου είναι ύβρις και μάλιστα παντελώς ανιστόρητη.  Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, του τυχοδιωκτικού εθνολαϊκισμού  και ποντάρουν στο διχασμό  της κοινωνίας.

Όμως κάποιοι επισημαίνουν ότι στις μετρήσεις ο κόσμος να στηρίζει ακόμη την κυβέρνηση Τσίπρα καμμένου, και η ΝΔ να μην τσιμπάει μεγάλα ποσοστά..
Το ότι η ΝΔ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να έχει μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα, το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις δημοσκοπήσεις κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα και προηγείται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  είναι πρωτόγνωρο.  Πιστεύω ότι οφείλεται στην σταθερή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πορευτεί με βάση τη Συμφωνία Αλήθειας, να μην υποσχεθεί τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία πραγματικά μπορεί να κάνει. Σας βεβαιώνω ότι η δυναμική της ΝΔ και το αποτέλεσμα των εκλογών θα εκπλήξει πολλούς.

Η ΝΔ μπορεί να κερδίσει από το κέντρο; Κέντρο είναι και πρόσωπα και πολιτικές. Δεν έχουμε δει κάτι προς τα εκεί το τελευταίο διάστημα...

Μα το σύνολο των πολιτικών της ΝΔ είναι πολιτικές κεντροδεξιές, είναι πολιτικές οι οποίες έχουν και ιδεολογική συνοχή και είναι προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες. Ο μεγαλύτερος μύθος τον οποίο κατασκευάζουν οι αντίπαλοι μας, είναι ότι η ΝΔ δεν έχει την κοινωνική ευαισθησία που έχει  η αριστερά. Οι πράξεις όμως αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές τις οποίες άσκησε η ΝΔ αλλά και οι πολιτικές τις οποίες προετοιμάζει για την επόμενη ημέρα,  προστατεύουν το σύνολο της κοινωνίας. Για να το πω διαφορετικά, για ένα πράγμα μπορεί να είναι απολύτως βέβαιη η κοινωνία, ότι η αριστερά μέσα σε δύο χρόνια έκανε τους φτωχούς φτωχότερους.

Οι εξελίξεις για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς σας ανησυχούν ως προς την δυνατότητα της ΝΔ να διεκδικήσει χώρο στο κέντρο;

Όχι δεν με ανησυχούν και  εύχομαι  στην κεντροαριστερά κάθε επιτυχία στο νέο της εγχείρημα. Η ΝΔ απευθύνεται και στους ψηφοφόρους του κέντρου και κατά τη γνώμη μου ένας μεγάλος αριθμός θα την ακολουθήσει.  Ταυτόχρονα υπάρχουν ψηφοφόροι του κέντρου που θα στραφούν στην κεντροαριστερά εγκαταλείποντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετεκλογικά με ποια κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Με όλα τα κόμματα τα οποία τα χαρακτηρίζει η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα και η ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Κάνατε τοποθέτηση για την πιθανότητα διακοπής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Εξήγησα τη μεγάλη μου ανησυχία για το λαϊκισμό ορισμένων κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία μιλούν για οριστικό κλείσιμο του δρόμου της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα οφείλει να σηκώσει ανάστημα και να μην επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Είναι άλλο πράγμα το πάγωμα και άλλο η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εδώ χρειάζεται η ίδια συντονισμένη δραστηριότητα που ακολουθήσαμε στην υπόθεση των Σκοπίων στο Βουκουρέστι, όπου πείσαμε εταίρους και συμμάχους για την ορθότητα των θέσεών μας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου