Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Λαϊκισμός και φιλοδώρημα» το επίδομα για νέους άνεργους




Για λαϊκισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «φιλοδώρημα» το επίδομα των 400 ευρώ στους νέους άνεργους που ανακοίνωσε για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση. 

Σε παρέμβασή του μετά την ομιλία του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν προωθούνται, επισημαίνοντας πως δεν είναι μεταρρύθμιση το να δίνουμε 400 ευρώ στους άνεργους νέους. «Αυτό είναι λαϊκισμός και φιλοδώρημα» είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη :

«Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

Αγαπητέ Χάρη, σε ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία σου στο 11ο  Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σε συγχαίρουμε προσωπικά για το εξαιρετικό έργο το οποίο έχεις επιτελέσει ως Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ευχόμαστε τα καλύτερα σε εσένα, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει της Προεδρικής εκλογής και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο κυπριακός λαός θα ανταμείψει το θάρρος, την αποτελεσματικότητα και το έργο το οποίο έχει παραχθεί στην Κύπρο αυτά τα τελευταία 5 χρόνια.

Δεν σας κρύβω φίλες και φίλοι ότι κάθε φορά που ακούω την κυπριακή ιστορία μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά, διότι χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τα αδέρφια μας Κυπρίους που κατάφεραν και ξεπέρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά μια οξύτατη κρίση. Μια κρίση που όπως μας περιέγραψε ο Χάρης χτύπησε απότομα. Η γενεσιουργός αιτία της όμως ήταν παρούσα στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Η πίκρα διότι εμείς στην Ελλάδα 8 χρόνια μετά την άφιξη της δικής μας κρίσης ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των Μνημονίων. Οφείλω να επισημάνω βέβαια, φίλες και φίλοι, ότι αυτή η πορεία δεν ήταν μια νομοτελειακή πορεία. Και δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι αν η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ολοκληρώσει το έργο της, η Ελλάδα θα είχε βγει σήμερα από τα Μνημόνια.

Και δεν ξέρω τι εννοούσε ο Πρόεδρος της Βουλής όταν μας είπε ότι την προηγούμενη Κυβέρνηση την έριξε η Τρόικα. Εγώ ξέρω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έπεσε επειδή ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, ο κ. Κουβέλης και η Χρυσή Αυγή δεν συμφώνησαν στην εκλογή του κ. Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όχι γιατί δεν τον θεωρούσαν κατάλληλο υποψήφιο, αλλά διότι έκριναν ότι, με αυτόν τον τρόπο, έπρεπε να διακόψουν το  έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Φίλες και φίλοι, το μήνυμα της κυπριακής κρίσης είναι σαφές και εξαιρετικά επίκαιρο για το τι πρέπει να συμβεί και στη χώρα μας.  Η Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση αυτή με ωριμότητα, με συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, με ανάληψη της ευθύνης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είχε μια ηγεσία, έναν Πρόεδρο, έναν Υπουργό Οικονομικών που είπαν την αλήθεια στους πολίτες. Το είπε πολύ καλά ο Χάρης, δεν κρύφτηκαν πίσω από την Τρόικα για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες ούτως ή αλλιώς ήταν απαραίτητες για την Κύπρο όπως είναι απαραίτητες και για τη χώρα μας. Και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν ήταν πραγματικές, δομικές μεταρρυθμίσεις. Δεν ήταν μεταρρυθμίσεις του τύπου δίνω 400 ευρώ στους νέους 18 έως 24 χρόνια για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα και να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ελπίδα στη νέα γενιά. Όχι, φίλες και φίλοι, αυτό είναι λαϊκισμός, αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα φιλοδώρημα, δεν είναι οι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι από μια αποτελεσματική Κυβέρνηση. Εμείς δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για το πώς θα πάμε από μια οικονομία των επιδομάτων σε μια οικονομία των ευκαιριών, ακριβώς το ίδιο πράγμα το οποίο έκανε η Κύπρος.

Και κάτι τελευταίο, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και θέλω να το επαναλάβω, το περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο Χάρης. Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Κύπρος κατάφερε και βγήκε από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο. Και όταν αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική σταθερότητα χρησιμοποίησε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο.  Και απέδειξε ότι σε μια οικονομία η οποία βγαίνει από τον κύκλο της ύφεσης η μείωση των φόρων μπορεί τελικά να έχει αυξημένα και όχι μειωμένα έσοδα. Τα ίδια ακριβώς θα κάνουμε και εμείς φίλε Χάρη στην Ελλάδα όταν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Πολλές, λοιπόν, οι ομοιότητες μεταξύ του τι έκανε η Κύπρος και του δικού μας προγραμματικού λόγου. 

Είναι δέσμευσή μας, φίλες και φίλοι ότι θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Θα εφαρμόσουμε με ταχύτητα ένα συνεκτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ξαναβάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Και θα πατήσουμε πάνω σε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν, επιτέλους, την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι, μια χώρα χαμογελαστή, μια χώρα αισιόδοξη.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Χάρη για την παρουσία σου, συγχαρητήρια και πάλι για την εξαιρετική δουλειά σου, καλή επιτυχία σε εσένα, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις επερχόμενες κυπριακές εκλογές.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου