Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Εισαγγελική έρευνα για τους εμπρησμούς στη Μαγνησία

 


Ενδείξεις εμπρησμών φέρεται να έχουν οι αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές για τις φωτιές που εκδηλώθηκαν προχθές στη Μαγνησία και γι’ αυτό χθες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου παράγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Διερευνώμενα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του εμπρησμού κατ’ εξακολούθηση δασικής ή μη έκτασης, του εμπρησμού με κίνδυνο για ξένα πράγματα, του εμπρησμού με κίνδυνο για άνθρωπο, του εμπρησμού με βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, του εμπρησμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, αφού είχαμε δύο νεκρούς σε Αλμυρό και Αγ. Γεώργιο Φερών.

Η προκαταρκτική ανατέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, ενώ θα συνδράμουν στην διενέργειά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙΠΕ Βόλου και η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός έχει ήδη μιλήσει για εμπρησμούς.

Χθες εξάλλου απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών εγκύκλιος του Αρείου Πάγου για τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την οποία, «ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στον δασικό πλούτο της χώρας), σε κτήρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες, εκτός άλλων, και για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς. Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης κατά το άρθρο 245 παρ. 2 ΚΠΔ, παράλληλα βεβαίως και ανεξάρτητα από τον σχηματισμό των επί μέρους (κατά τόπο) δικογραφιών από τις δικαστικές αρχές και τους ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Π.Σ., να συγκεντρώσετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη τυχόν οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών – μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση – ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού ή για τυχόν τέλεση αδικημάτων του άρθρου 187 παρ. 3 του ΠΚ. Περαιτέρω, όσον αφορά άλλες περιπτώσεις σχετιζόμενες με το σημαντικότητα πρόβλημα των πυρκαγιών, σας εφιστούμε την προσοχή για την εφαρμογή, όσων αναφέρονται στη με αριθμ. 713/2013 εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα να παραγγελθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα και με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρ. 1 του Ν. 2612/1998, να εντείνουν τους ελέγχους και τις έρευνες, που προβλέπονται από τη διάταξη του άρθρου 26 παρ. 2 του Ν. 2800/2000 και να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις και σε χώρους εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων και οι αρμόδιες δασικές αρχές, σύμφωνα με το άρθρ. 18 του Ν. 998/1979 να μεριμνούν για τη συνεχή επιτήρηση των δασικών εκτάσεων και τη φύλαξη από τους κινδύνους πυρκαγιάς».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου