Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Διεθνές ενδιαφέρον για «Ρουβίκωνα»



Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ξένων υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκεται, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας». Μάλιστα, στη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας που πραγματοποίησαν σε Ιταλία και Γαλλία τα μέλη της ομάδας, οι αξιωματικοί από τις λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες των δύο χωρών βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τους Ελληνες ομολόγους τους για ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι επαφές και οι επικοινωνίες που είχε η αντιπροσωπεία του «Ρουβίκωνα» με αναρχικούς σε Ιταλία και Γαλλία. Οχι άδικα, αν ληφθεί υπόψη ότι με ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook το μέλος της ομάδας Γιώργος Καλαϊτζίδης δήλωσε με σαφήνεια ότι στόχος του «Ρουβίκωνα» είναι να επεκτείνει τη δράση του στο εξωτερικό: «4.450 χιλιόμετρα και 1.000 ναυτικά μίλια για να πραγματοποιηθούν εκατοντάδες επαφές με συντρόφους από τη Γαλλία και την Ιταλία. Είναι πλέον θέμα χρόνου να γίνουν συντονισμένες δράσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως και παρεμβάσεις του “Ρουβίκωνα” στο εξωτερικό», έγραψε την 8η Σεπτεμβρίου από τη Λυών όπου βρισκόταν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκής περιοδείας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της συλλογικότητας επισκέφθηκαν περίπου 10 πόλεις σε Ιταλία και Γαλλία, ανάμεσα στις οποίες το Μιλάνο, η Λυών, η Τουλούζ και το Παρίσι, συμμετείχαν σε ανοικτές ομιλίες και είχαν συναντήσεις με Ιταλούς και Γάλλους αναρχικούς. Εξάλλου, η στρατηγική επιλογή του «Ρουβίκωνα» να διεθνοποιήσει τη δράση του είχε διαφανεί και από την επιλογή των μελών του να παραχωρήσουν συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι της Λατινικής Αμερικής, Telesur. Στη συνέντευξή τους αυτή, δύο μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν μιλήσει για τους στόχους τους που δεν ήταν άλλοι από «την «αναγέννηση του κινήματος, στον δρόμο πρώτα απ’ όλα».

Καλά ενημερωμένες πηγές πάντως επισημαίνουν στην «Κ» ότι αντικείμενο ενδιαφέροντος των ελληνικών και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν υπάρξει και πρόσφατα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει αναρχικοί από ευρωπαϊκές χώρες στην Αθήνα (σε συνεννόηση με τον «Ρουβίκωνα»). Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι επισκέψεις Ευρωπαίων αναρχικών στα Εξάρχεια για τη μεταφορά και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στις καταλήψεις «στέγης» μεταναστών, όπως επίσης και συμμετοχή σε εκδηλώσεις στα Εξάρχεια αναρχικών, που είχαν πρωτοστατήσει στα επεισόδια ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή Notre Dame des Landes, κοντά στη γαλλική πόλη Ναντ. Υπόθεση με χαρακτηριστικά αντίστοιχα με εκείνα των επεισοδίων στην Κερατέα ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ ή στη Χαλκιδική κατά της λειτουργίας ορυχείου χρυσού.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου