Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Μητσοτάκης: Η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός για τη Νέα Δημοκρατία


 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην βουλή λέγοντας «το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει η Βουλή είναι αυτό της εθνικής ευθύνης».

Το σημερινό νομοσχέδιο υλοποιούνται οι δεσμεύσεις να αναβαθμιστεί εμφατικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για πρώτη φορά το υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα τόσο σημαντικά προγράμματα αγοράς εξοπλισμών».

«Οι φρεγάτες ανανεώνουν τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Το ΓΕΝ μελέτησε εξαντλητικά όλες τις διαθέσιμες λύσεις και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρότασή του. Η επιφάνεια και ο βυθός θωρακίζονται απόλυτα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους τέσσερα νέα πλοία μικρότερης επιφάνειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως για αυτό θα ληφθούν αποφάσεις το καλοκαίρι.

«Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα συγκροτεί υπόδειγμα τεχνικής και διακρατικής συνεργασίας. Όπως συνέβη με τα Rafale έτσι και οι φρεγάτες θα φτάσουν νωρίς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Πετύχαμε μια συμφωνία εξαιρετικά σύμφορη για τη χώρα. Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά στην ασφάλεια της πατρίδας μας. συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις βαθαίνοντας συμμαχίες με εταίρους δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εξελιγμένα Rafale. Θυμίζω ότι και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων καθώς ο τύπος αυτός μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία μας ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε πως τα μαχητικά αυτά δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι όποιου επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων λέγοντας ότι «είναι μια απόφαση που παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας μια αδικία ετών και θα έχει και συνέχεια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μου έκανε εντύπωση είπε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέτε ναι στις Belharra και τις τορπίλες, όχι στα Rafale που είχατε υπερψηφίσει ενώ είχατε καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία τα βάζετε σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ και καταλήγετε στο παρών. Και διερωτήθηκε: «Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή;»

 «Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Ελληνες. Και μιας και είστε στην αίθουσα καλό θα ήταν να δώσετε μια διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι έτσι;  Γι αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδερφός σας να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία».

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται. Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την 1η Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού «πολύ υψηλότερη της πρώτης». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών επιχειρήσεων και αγροτών ενώ προανήγγειλε νέα μείωση στα φορολογικά βάρη, με πρώτη προτεραιότητα τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

«Από την ασύμμετρη επίθεση που δεχθήκαμε στον Έβρο, διαχειριζόμαστε με σωστό τρόπο το προσφυγικό. Με την ίδια ισορροπία ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης η κοινωνία και η οικονομία έμειναν όρθιες χάρις στις τεράστιες θυσίες των πολιτών αλλά και τις προσπάθειες της Πολιτείας χωρίς να αναστέλλει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Έχουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί», τόνισε  ο πρωθυπουργός.

«Η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στη διετή καταιγίδα της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του, παραδεχόμενος πως «σίγουρα δεν έλειψαν λάθη και αστοχίες στις οποίες (ωστόσο) απαντά ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Δύο ρήματα. Νιώθουμε και προσπαθούμε. Παραμένουν άλυτα προβλήματα. Το δεύτερο ρήμα σηματοδοτεί το καθημερινό μας χρέος να γινόμαστε καλύτεροι. Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στη σημερινή διαδικασία της Βουλής. Αυτό απαιτεί και ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εθνική άμυνα. Θα ζητήσω ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το “παρών” σημαίνει “απών”», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητστοτάκης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου