Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη στην Ε.Ε. για έκτακτα μέτρα για την ενέργεια

 


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται δια ζώσης στις Βρυξέλλες, ενέκριναν μέσα σε λίγα λεπτά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, και επέβαλαν κυρώσεις που αποφάσισαν να στοχεύουν στην οικονομία, τον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές

Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «Το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια». Με άλλα λόγια, καλείται η Κομισιόν άμεσα να απαντήσει, πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν επιπρόσθετη στήριξη, για να απορροφηθεί η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τα εξής: «Είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών - μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».


Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε το προσχέδιο συμπερασμάτων της αποψινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., το οποίο αναφέρει ότι με τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία «η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα». Σημειώνεται επίσης πως η Ρωσία «φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει» και θα «λογοδοτήσει» για τις πράξεις της.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου