Σάββατο 9 Απριλίου 2022

«Δουλειές Ξανά»: Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις


 

Η Κυβέρνηση συνεχίζει -παρά τις συνεχιζόμενες εξωγενείς προκλήσεις- τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους πολίτες.  

Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Δουλειές Ξανά» που αφορά στην αναδιοργάνωση και την ψηφιοποίηση  του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Με τον τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετώπιση φαινομένα κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, στην αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και των δεξιοτήτων απόκτησης του εργατικού δυναμικού, στην υποβοήθηση των ανέργων να βρουν δουλειά και στην επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής.  Πιο συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανάμεσα στ’ άλλα:

Θεσπίζεται -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά- επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, έτσι ώστε εκτός από το μισθό τους να συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Παρέχεται -για πρώτη φορά- μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια, πάνω από 5 χρόνια, ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων και παροχών από τον ΟΑΕΔ.

Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών στη αγορά εργασίας -να ξέρουμε που υπάρχουν ελλείψεις και ποιες δεξιότητες μπορούν απορροφηθούν- με σκοπό τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Εισάγεται πλέγμα ρυθμίσεων με στόχο την εμπέδωση του τρίπτυχου «Αξιολόγηση – Ποιότητα – Πιστοποίηση» στο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και συνδέονται οι αμοιβές του παρόχου με τα αποτελέσματα.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι και η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα των νέων. Ξέρουμε ότι αυτό είναι βασικό πρόβλημα για πάρα πολλούς συμπολίτες μας και ιδιαίτερα για τη νεολαία, με πολλαπλές διαστάσεις, και ερχόμαστε και με αυτή, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες να απαντήσουμε και σε αυτή την πρόκληση.

Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας Οργανισμού.

Επιτρέπεται στον Οργανισμό -στη ΔΥΠΑ όπως θα μετονομαστεί- να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών, που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή στους ανθρώπους που εμπεριέχονται στις αρμοδιότητές του.

Προβλέπεται επίσης ότι η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου