Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Μάχη για τον καθαρισμό από την πετρελαιοκηλίδα των ακτών σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Άγιο Κοσμά ακόμα και στη Γλυφάδα



Μάχη για τον καθαρισμό των ακτών σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Άγιο Κοσμά ακόμα και στη Γλυφάδα δίνουν σήμερα Τετάρτη τα συνεργεία απορρύπανσης σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Κάτοικοι και επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για την οικολογική καταστροφή αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις ενώ έντονη για μια ακόμη ημέρα είναι η δυσοσμία στις περιοχές που επλήγησαν. Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σε περίπου ένα μήνα θα έχουν καθαριστεί οι ακτές.

Όπως ανέφεραν στο «Βήμα» από το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, «έχουν ξεβραστεί κομμάτια από την πετρελαιοκηλίδα σε ορισμένα σημεία στην ακτή και ο δήμος έχει θέσει την πολιτική προστασία σε εγρήγορση ώστε να επέμβει άμεσα για να καθαρίσει τις ακτές. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε τρία σημεία της παραλίας του Αγ. Κοσμά. Μας ειδοποίησαν ήδη υπάλληλοι των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και από τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά και σπεύδει συνεργείο για αυτοψία και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας καθαρισμού της αμμουδιάς».

Επίσης ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου σημείωσε ότι: «Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο. Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.»

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έφερε την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο. Η συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η νεώτερη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης «γνωρίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου που πραγματοποιήθηκε χθες, εντός ποντισθέντων φραγμάτων ναυαγίου δεν υφίσταται ρύπανση ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία απάντλησης του φορτίου του πλοίου. 

Παράλληλα, με μέριμνα της Λιμενικής Αρχής Σαλαμίνας και της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα σε περιοχές κατά μήκος όρμου Κυνοσούρας και κόλπου Σεληνίων νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως μαρίνα Ζέας. Στις παραπάνω περιοχές επιχειρούν για καθαρισμό της ρύπανσης εξειδικευμένα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας με βυτιοφόρα οχήματα. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Άγιο Κοσμά συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας. Σημειώνεται ακόμη ότι, στο πλαίσιο παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα “EMSA” (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη, ενός δικτύου πλοίων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων (EMSA Network of Oil Spill Response Vessels), ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.»

Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όλα έγιναν όπως έπρεπε αποδίδοντας την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας στα θαλάσσια ρεύματα που παρέσυραν ποσότητες που είχαν απομείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Το πρωί στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύσιο Χαράλαμπο Καλαματιανό να το χαρακτηρίζει ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό.

Επίσης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η επικέντρωση των ενεργειών βρίσκεται στη απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.

Σε ερώτηση αν υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης από την πρώτη στιγμή, ο κ. Καλαματιανός απάντησε ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν άμεση ενώ από την πρώτη ώρα του περιστατικού περιπολούσε στο σημείο του ναυαγίου σκάφος του λιμενικού σώματος.

Είπε, εξάλλου, ότι η ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην εταιρεία απορρύπανσης έγινε επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

«Η αντιμετώπιση είναι επαρκής και αποτελεσματική και η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει πλωτός γερανός και τρεις σειρές φραγμάτων που εμποδίσουν κηλίδες από το ναυάγιο να εξέλθουν και να μολύνουν περαιτέρω την περιοχή» δήλωσε ο κ. Καλαματιανός και συμπλήρωσε ότι «στις ακτές τόσο της Σαλαμίνας όσο και στην Πειραϊκή, όπου έχει εμφανιστεί πετρελαιοκηλίδα, επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις ενώ χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα του λιμενικού που περιπολούν τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού».

«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» ανέφερε. 

Για ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά ρύπανσης που έχουν προκληθεί στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε, ότι έως στιγμής δεν είναι εμφανείς οι λόγοι και τα αίτια της βύθισης του πλοίου, καθώς δεν έχει προκύψει πρόσκρουση και δεν υπήρχε έντονη θαλασσοταραχή.

«Η επέκταση της ρύπανσης γίνεται με ταχύτητα που μας κάνει να ανησυχούμε. Ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση της θάλασσας, η οποία απλώνεται σε όλη την ακτογραμμή και της Πειραϊκής και όχι μόνο» τόνισε ο κ. Γαβρίλης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας του δεξαμενοπλοίου, της «AGIA ZONI II Ναυτική Εταιρία», Χριστίνα Σφαέλου, δήλωσε ότι η απώλεια του πλοίου είναι τραγική και αναπάντεχη για την εταιρία, η οποία, ακόμα, όπως υποστήριξε, δεν γνωρίζει τις αιτίες του ναυαγίου. Σημείωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία θα κάνει ότι είναι δυνατό να γίνει και ήδη έχει ζητήσει πρόσθετες δυνάμεις από την εταιρία απορρύπανσης. Η ίδια επίσης σημείωσε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη η σύμβαση των πλοιοκτητών με τον Όμιλο Σπανόπουλου. Επίσης, η κυρία Σφαέλου υποστήριξε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, ότι θα έκανε ένα δρομολόγιο ρουτίνας ανεφοδιάζοντας άλλα σκάφη, ότι όλα του τα πιστοποιητικά ήταν σε ισχύ και ότι είναι ασφαλισμένο για ζημίες έναντι τρίτων μέχρι του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Σπανόπουλος εκ μέρους του ομώνυμου Ομίλου, δήλωσε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη. Πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων. Σημείωσε επίσης ότι το έργο που έχει αναλάβει η εταιρία του είναι πάρα πολύ μεγάλο και ήδη έχει αναθέσει υπεργολαβικά επιχειρήσεις σε έξι άλλες εταιρίες. Όπως είπε, το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει «καθίσει» σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή. Σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του και πως στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες ενώ η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες λέγοντας ακόμη ότι ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. 

Επιπλέον αναφέρθηκε ότι όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών και της θάλασσας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει τις προβλεπόμενες δειγματοληψίες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα συνυπογραφεί πρακτικό καλής παράδοσης των ακτών μεταξύ των ΟΤΑ, του Λιμεναρχείου Πειραιά και της εταιρίας που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση. 

Ερώτηση στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση για την ρύπανση που προκλήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», κατέθεσε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος.

Εν τω μεταξύ, η «Λαϊκή Συπείρωση» (στηρίζεται από το ΚΚΕ) στην Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». 

Ακόμη έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό ζήτησε σήμερα με επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης.


Επίσκεψη Φώφης Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη στις πληγείσες περιοχές

Eπιπροσθέτως η Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη, τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα

Επίσης το Πέραμα και τη Σαλαμίνα θα επισκεφτεί την Πέμπτη και ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης


Αίτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Εν τω μεταξύ, η «Λαϊκή Συπείρωση» (στηρίζεται από το ΚΚΕ) στην Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Με σημερινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Περιφεριακού Συμβουλίου κ. Θεόδωρο Σχινά, οι περιφεριακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Χρηστίνα Αγγελονίδη Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Γιάννης Πρωτούλης) καλούν σε πλήρη κινητοποίηση τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και την περιφεριάρχη κυρία Ρένα Δούρου. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαβλέπουν ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις συνέπειες του ναυαγίου, να καθησυχάσουν «και να κουκουλώσουν τις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αποκρύπτοντας ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο Σαρωνικός Κόλπος απειλείται με οικολογική καταστροφή απροσδιόριστων διαστάσεων».

Επισημαίνουν σοβαρές ευθύνες, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και την αδειοδότηση μιας σειράς δραστηριοτήτων μεταφοράς και επεξεργασίας πετρελαιοειδών. Παράλληλα, τονίσουν ότι τίθεται ζήτημα αναφορικά με την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, ειδικά σε μια περιοχή που -με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά- υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση πλοίων, πολλά από τα οποία είναι φορτωμένα με υλικό που σε περίπτωση ατυχήματος μπορούν να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις. «Και σ’ αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το υπουργείο Ναυτιλίας, με τους εφοπλιστές συνεχίζουν την πολιτική των προκατόχων τους. H ζωή και η υγεία των εργαζόμενων, η προστασία του περιβάλλοντος όλα υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, περιφρονώντας επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Καλούν τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να παρέμβει προς την Κυβέρνηση απαιτώντας να παρθούν, έστω και καθυστερημένα, όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην επεκταθεί άλλο το πρόβλημα και να γίνει απορρύπανση της περιοχής.

Σημειώνουν ότι δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία ότι ενώ το ναυάγιο έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, η πλοιοκτήτρια εταιρεία μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε ξεκινήσει τις εργασίες απάντλησης. Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί περισσότερη ανησυχία.

Οι περιφεριακοί συμβουλοι ζητούν επίσης:

- άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στους μικρομαγαζάτορες των περιοχών που έχουν ρυπανθεί, απαλλαγή από καταβολή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Να αναλάβει το κόστος η πλοιοκτήτρια εταιρεία, έτσι ώστε να μη μετακυλιστεί στο λαό.

-ενημέρωση για τη ρύπανση, όχι μόνο στους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους και στις μονάδες Υδατοκαλλιέργειας - όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής - αλλά και στους καταναλωτές, όσον αφορά την κατανάλωση αλιευμάτων.

Βουλή: Αίτημα για έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα 

Έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό ζήτησε σήμερα με επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης.

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής μας και προκειμένου να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής, τυχόν ευθύνες αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε βραχύ και μακρύτερο ορίζοντα, σας καλώ να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με πρόσκληση σε αυτή των συναρμόδιων Υπουργείων, την Περιφέρεια, τους όμορους Δήμους που έχουν πληγεί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μηταράκης. 

Επίσκεψη της Φ.Γεννηματά στις πληγείσες περιοχές

Eπιπροσθέτως η Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη, τις περιοχές που επλήγησαν από την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό. Πιο συγκεκριμένα στις 9:30 το πρωί θα είναι μαζί με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στον όρμο Αφροδίτης στην Πειραϊκή και στις 10:30 με τη Δήμαρχο της Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου θα επισκεφτεί τις περιοχές που μολύνθηκαν στη Σαλαμίνα.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου: «Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο. Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα».




Βυθούλκας Διονύσης 
ΤΟ ΒΗΜΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου