Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Πολιτικές και δράσεις για τη νέα γενιά


 

Η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και πραγματώνει μια βεντάλια δράσεων και πολιτικών για να στηρίξει τη νέα γενιά με πρακτικούς, με γρήγορους και με εφαρμόσιμους τρόπους. Αναλυτικότερα:

  1. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί, παραπάνω από 4.000 στην ειδική αγωγή. Το νηπιαγωγείο ξεκινάει πια από τα τέσσερα και περιλαμβάνει την εκμάθηση ξένης γλώσσας. Αναβαθμίστηκε η  επαγγελματική εκπαίδευση.
  2. Αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Απριλίου και ανέρχεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  3. Νέα στεγαστική πολιτική για νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», που περιλαμβάνει το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων καθώς και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  4. Τόνωση της απασχόλησης των νέων με δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.
  5. Δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου