Με μία συγγνώµη επιχείρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να κερδίσει χρόνο μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η αποκάλυψη για τη συμμετοχή του σε πάρτι με εκατό προσκεκλημένους τον Μάιο του 2020, εν μέσω σκληρού lockdown.
Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι –ερήμην του αυτήν τη φορά– έγινε και άλλο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των σκληρών μέτρων για την πανδημία, την παραμονή της κηδείας του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φιλίππου. Το πρωθυπουργικό γραφείο αναγκάστηκε να ζητήσει και δεύτερη συγγνώμη, και δη από τη βασίλισσα, μέσα σε 48 ώρες.
Οι υπουργοί της κυβέρνησής του συσπειρώθηκαν, με μεγαλύτερο ή μικρότερο ενθουσιασμό, γύρω του και απέρριψαν τις εκκλήσεις στελεχών των Συντηρητικών να παραιτηθεί.
Προς το παρόν, είναι ασαφές εάν ο Τζόνσον θα καταφέρει να συνέλθει από το νέο πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία του. Στάση αναμονής τηρούν και πολλοί βετεράνοι των Τόρις, για να δουν κατά πόσον η κρίση θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή του ή θα ξεφουσκώσει.
Η οργή των Βρετανών, πάντως, για την προκλητική συνάθροιση είναι μεγάλη, καθώς εκείνη την περίοδο δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε φιλικά σπίτια πάνω από δύο άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, να επισκεφθούν συγγενείς σε νοσοκομεία, να παραστούν στις κηδείες συγγενών τους.
Ο θρήνος της Ελισάβετ
Η αποκάλυψη συμμετοχής του σε πάρτι με εκατό προσκεκλημένους τον Μάιο του 2020, εν μέσω σκληρού lockdown, έχει προκαλέσει την οργή των Βρετανών.
Εμβληματική ήταν, εξάλλου, η φωτογραφία της βασίλισσας να θρηνεί μόνη, λόγω κορωνοϊού, τον σύζυγό της. Το ζήτημα είναι κατά πόσον η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι αρκετή για να εξιλεωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης.
Δεν είναι, άλλωστε, το πρώτο του παράπτωμα. Ελέγχεται ήδη για μια σειρά από πάρτι, τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας, αλλά και τις προσπάθειες συγκάλυψης των σκανδάλων εις βάρος του.
Νέα δοκιμασία
Μια πρόσθετη δοκιμασία που ενδέχεται να τον φέρει αντιμέτωπο με ένα τμήμα των Συντηρητικών βουλευτών είναι η άρση ή μη των περιορισμών κατά της πανδημίας. Ενα μεγάλο τμήμα των Τόρις ζητάει να αρχίσει πλέον η αντιμετώπιση του κορωνοϊού ως ενδημικής νόσου, κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνους τους επιδημιολόγους.
Ο Τζόνσον ήλπιζε πως το 2022 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης της εικόνας του. Φιλοδοξούσε να ανακτήσει τα ερείσματά του στις τάξεις όσων τάχθηκαν υπέρ του Brexit, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο τον εγκατέλειψαν σε ποσοστό 20%. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πάντως ότι είναι λάθος να τον ξεγράψουν.
«Είναι βαριά τραυματισμένος, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη πτώμα», έγραψε ο Αντριου Νιλ στην Daily Mail. Η Goldman Sachs, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπουν ότι η βρετανική οικονομία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη του G7 φέτος, εκτίμηση που, αν επιβεβαιωθεί, λογικά θα έχει αντίκτυπο και στη δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον.
Ξένια Κουναλάκη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου