Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 



«Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είπε εχθές, Τρίτη, η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το TRT Haber, από τους 346 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 287 και κατά οι 55.

Ο βουλευτής του CHP Κωνσταντινούπολης Oğuz Kaan Salıcı δήλωσε ότι τους ενδιαφέρει η αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ απέναντι σε κάθε είδους απειλές που διαταράσσουν το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας και δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή νέων μελών. Για τον λόγο αυτό, ως CHP, θα πούμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη σημερινή ψηφοφορία».

Ο Fuat Oktay, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, δήλωσε ότι αναμένουν ότι τα βήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα αποτελέσουν παράδειγμα για άλλους φίλους και συμμάχους και τόνισε ότι η ομάδα του κόμματος AK θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου. Εφόσον, η Ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του πρωτοκόλλου σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τώρα, αναμένεται αυτό να λάβει και την τελική υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο X, την ικανοποίησή του για την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο. «Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε χαρακτηριστικά. 





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου