Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Η Inchcape μεγαλύτερος έμπορος αυτοκινήτων στην Ρωσία έφυγε από την χώρα

 


Η Inchcape που έχει στην κατοχή της δεκάδες αντιπροσωπείες σε πολλές αγορές -μεταξύ των οποίων και την Toyota Hellas– αποχωρεί από τη Ρωσία.

Το να προκαλείς μία πολεμική σύρραξη εν έτη 2022 έχει πολλές συνέπειες. Ακόμη και αν το κόστος είναι υψηλό, οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μία χώρα που εισβάλει και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό έπραξε και η Inchcape, η μεγάλη εταιρεία (εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου) με εκατοντάδες αντιπροσωπείες στην κατοχή της, αποφάσισε να αποχωριστεί μια και καλή τις οικονομικές της δραστηριότητες στη Ρωσία.

Η πολυεθνική που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία είχε στην κατοχή της τις αντιπροσωπείες των BMW, Toyota και Jaguar Land Rover στη Ρωσία, αποκομίζοντας τζίρο ύψους 800 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, που αποτελούσε και το 10% του συνολικού της τζίρου. Εντούτοις προτίμησε να πουλήσει τις μετοχές της έναντι μόλις 76 εκ. ευρώ και μάλιστα με τμηματική εξόφληση σε διάστημα πέντε ετών. Η Inchcape που κλείνει φέτος 175 χρόνια ζωής θα χάσει από αυτή την ιστορία συνολικά 260 εκ. ευρώ, τα μισά και παραπάνω εκ των οποίων οφείλονται στη μετατροπή συναλλάγματος.

Το μεγάλο deal μπορεί να προκαλεί για την ώρα οικονομική ζημιά στον βρετανικό κολοσσό, ωστόσο δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τις δράσεις του στην εν λόγο αγορά σα να μην τρέχει τίποτα. Το μακροπρόθεσμο πλάνο της Inchcape παραμένει εντός κερδοφορίας και «σνομπάρει» επιδεικτικά τις πολεμικές τάσεις του Ρώσου ολιγάρχη ακόμη και αν κοστίζουν ακριβά.


newsauto.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου