Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Η ΕΕ αποφασίζει τις επόμενες μέρες «σταδιακό εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο


 

Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποφασίζει τις επόμενες μέρες η Ευρώπη σύμφωνα με τους New York Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες του μπλοκ είναι πιθανό να εγκρίνουν το "σταδιακό εμπάργκο" (phased embargo) στο ρωσικό πετρέλαιο ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι πρέσβεις αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους σε μια οριστική πρόταση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά τη συνάντησή τους την Τετάρτη.

Όπως τονίζεται, το εμπάργκο στο πετρέλαιο θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό νέο βήμα στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αρκετούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διπλωμάτες που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Έτοιμη να υποστηρίξει την πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανιζόταν την Τετάρτη η Γερμανία, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες στην οικονομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τη Βαρσοβία, όπου συναντάται με την πολωνή ομόλογό του Άννα Μόσκβα.

Το 2021 οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν το 35% των συνολικών εισαγωγών της Γερμανίας.


Πηγή: skai.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου