Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Μαρινάκης : Ο Παππάς μου ζήτησε να βοηθήσω τον Καλογρίτσα για να αποκτήσει σταθμό ο ΣΥΡΙΖΑ


 

«Επιθυμία της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αποκτήσει μια από τις τηλεοπτικές άδειες ο Χρήστος Καλογρίτσας για να έχει ένα φίλα προσκείμενο σε αυτό το κανάλι».

Αυτό τόνισε στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο παρασκήνιο του διαγωνισμού λέγοντας πως μετά από αίτημα του πρώην υπουργού Νίκου Παππά συναντήθηκε με τον Χρήστο Καλογρίτσα. Η συζήτηση,σύμφωνα με τον μάρτυρα, αφορούσε την πρώτη δόση που έπρεπε να καταβάλει ο επιχειρηματίας για την άδεια σημειώνοντας πως ήταν κοινό μυστικό πως τον στήριζε η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τηλεοπτικός σταθμός φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος : Έχετε καταθέσει ότι επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Παππάς και σας ζήτησε κάτι

Μάρτυρας: Δεν ήταν χάρη. Θεωρώ νορμαλ ότι ζήτησαν να γίνει η πληρωμή όσο το δυνατό γρηγορότερα, για εμάς δεν ήταν πρόβλημα. Μου ζήτησε να συναντηθώ με τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο δεν γνώριζα, για να τον βοηθήσω με την πρώτη δόση… Θα κατέβαλα το ποσό ως δάνειο.

Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί;

Μάρτυρας: Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη. Για να έχουν έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ σε μια Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση δε μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο….Η επιθυμία στο να συμμετέχει ο Καλογριτσας στο διαγωνισμό ήταν καθαρά επιθυμία Τσίπρα και Παππά για λογαριασμό της κυβέρνησης». «Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα λόγο, είχε τις επιχειρήσεις του σπρώχτηκε όρια αυτή την κατεύθυνση για να δουλέψει ο σταθμός για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόεδρος: Οι συναντήσεις σας με τον κ. Παππά τι αφορούσαν;

Μάρτυρας: Μια συνάντηση έγινε στο γραφείο μου για το διαγωνισμό, ενώ άλλες στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσαν στα κανάλια αλλά και θέματα του Δήμου Πειραιά. Ήταν στα πλαίσια νομιμότητας.

Ο μάρτυρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στη «σύντομη» συνάντηση του με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία είπε ότι του εξήγησε ότι θα ήταν δύσκολο να τον δανειοδότηση γιατί δεν θα ήταν σωστό απέναντι στους άλλους καναλάρχες αλλά και σε εκείνους που δεν έλαβαν την άδεια. Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό για εμένα να εμπλακώ.

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογριτσας τι σας είπε;

Μάρτυρας: Ήταν σύντομη η κουβέντα μας αλλά ο άνθρωπος είχε τη δουλειά του. Θεωρώ ότι πιέστηκε και του ζητήθηκε να το πράξει. Θεώρησα ότι περισσότερο το έκανε γι αυτούς, παρά για τον εαυτό του.

Πρόεδρος: Γιατί δεν έδωσαν τη 48ωρη προθεσμία για να τον βοηθήσουν;

Μάρτυρας: Αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα και με τους άλλους που δεν είχαν πάρει άδεια.

Πρόεδρος: Γιατί περιμένατε δυο χρόνια να δημοσιοποιήσετε μια τόσο σοβαρή καταγγελία ότι ήθελαν να φτιάξουν κανάλι μέσα στο Μαξίμου, όπως είπατε σε συνέντευξή σας.

Μάρτυρας: Δεν θεώρησα ότι πρέπει να τα καταγγείλω την επόμενη του διαγωνισμού. Ηθικά δεν ήταν σωστό αλλά δεν είδα κάποιο έγκλημα για να καταγγείλω. Θεωρώ ότι μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Δεν είδα κάτι το οποίο θα έπρεπε να καταγγείλω την ίδια μέρα.

Τι κατέθεσαν Παπαχρήστος-Φουρλεμάδης

Με τις καταθέσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Alpha Δημήτρη Φουρλεμάδη και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο Δ. Φουρλεμάδης αναφέρθηκε στο παρασκήνιο μετά τον διαγωνισμό, περιγράφοντας τι συνέβη κατά την επίμαχη συνάντηση του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

«Όταν ο Alpha δεν πήρε άδεια, άρχισε ο Κοντομηνάς να ψάχνει να βρει κάποιον που είχε άδεια. Μου είπε: "Θα δεις τον Καλογρίτσα. Εγώ δεν θα έρθω". Τον είδα, συζητήσαμε κάποιο μετοχικό σχήμα. Ζητούσε το 51%, το δελτίο ειδήσεων και μια πρωινή εκπομπή. Μετά ήρθε ο Κοντομηνάς και έμειναν οι δυο τους», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ο κ. Φουρλεμάδης υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς ένιωθε δυσφορία επειδή έχανε το κανάλι και επειδή δεν έβρισκε λύση, παρότι μιλούσε με πολλούς και διαπραγματευόταν το ποσοστό.

«Ο Χρήστος Καλογρίτσας στη συνάντηση έλεγε για τα "παιδιά". Δεν είπε συγκεκριμένο όνομα. Ποτέ δεν άφησε να εννοηθεί πως δεν είχε χρήματα. Όταν έγινε ο νόμος 4339/2015, ο Κοντομηνάς από φίλος των κυβερνώντων έγινε εχθρός» είπε ο μάρτυρας, και ξεκαθάρισε ότι ο επιχειρηματίας ποτέ δεν του «εμφάνισε τον Καλογρίτσα ως απεσταλμένο της κυβέρνησης».

Πρόεδρος: Μήπως έχει εκκρεμότητες με άλλες αρχές και αναγκάστηκε να κάνει αυτή τη συνάντηση με τον Καλογρίτσα που δεν ήθελε;

Μάρτυρας: Η έγνοια του ήταν ότι ο Alpha με χίλιους εργαζόμενους θα έμενε απλώς ένα κουφάρι, εάν δεν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός.

«Η διαδικασία ήταν άλλοθι για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ελέγχει το τηλεοπτικό τοπίο»

Στη συνέχεια στη δίκη κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος. Ο μάρτυρας εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψη ότι «η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν άλλοθι για να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ το τηλεοπτικό τοπίο», αν και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διαγωνισμού προκειμένου να τεθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς οι συχνότητες αποτελούν δημόσιο αγαθό.

«Από κει και πέρα, όπως στήθηκε ο διαγωνισμός είχε μία κατεύθυνση. Το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτές τις τέσσερις άδειες προσπάθησε να έχει ένα από αυτά τα κανάλια. Προσπάθησε να δοθεί αρχικά στον Καλογρίτσα και έπειτα στον Ιβάν Σαββίδη» επισήμανε ο κ. Παπαχρήστος, και μίλησε για προνομιακές σχέσεις μεταξύ της τότε κυβέρνησης και του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα.

«Ο Καλογρίτσας τους γνώριζε από μικρά παιδιά στις οργανώσεις της αριστεράς. Βοηθήθηκε ο Καλογρίτσας να εμφανιστεί ως πραγματικός διεκδικητής μίας εκ των τεσσάρων αδειών. Ο Παππάς ήταν ο μαέστρος που κρατούσε την μπαγκέτα», σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος.

Πρόεδρος: Υπήρχαν κάποια γεγονότα που σας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα;

Μάρτυρας: Ο κ. Καλογρίτσας είναι γνωστό πρόσωπο στη δρώσα πολιτική ζωή της χώρας. Το '89 είχε βγάλει την εφημερίδα «Πρώτη». Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει άδεια και να στηρίζει ΝΔ. Ήθελε να στηρίξει «τα παιδιά», όπως έλεγε, και εκείνοι τον φώναζαν «πατέρα».

Πρόεδρος: Ποιους εννοούσε ο κ. Καλογρίτσας όταν έλεγε «τα παιδιά»;

Μάρτυρας: Είχε προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση, όλους αυτούς τους γνώριζε από μικρά παιδιά μέσα στις αριστερές οργανώσεις.

Πρόεδρος: Ψάχνουμε να δούμε αν αυτός ήταν ο μπροστινός και πίσω αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ…

Μάρτυρας: Εγώ πιστεύω ότι βοηθήθηκε ο κ. Καλογρίτσας να εμφανιστεί ως πραγματικός διεκδικητής της μίας άδειας εκ των τεσσάρων καναλιών.

Πρόεδρος: Είπατε ότι ο Ν. Παππάς κατηύθυνε όλη την επιχείρηση, ήταν ο μαέστρος.

Μάρτυρας: Μάλιστα, ναι. Αυτός ήταν. Αν είχε εντολές από τον Τσίπρα, όταν έρθει εδώ ας πει. Εκείνος το ξέρει. Δεν ξεκίνησε να κάνει έναν διαγωνισμό μόνος τότε, ήταν το πιο κοντινό πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια μιλάτε και για την εμπλοκή της CCC.

Μάρτυρας: Είχα εκφράσει και σε δημοσιεύματά μου πολλές φορές απορίες για αυτό. Μου έκανε εντύπωση ότι αναζήτησαν τα 3 εκατ. ευρώ που χρειάστηκε ο κ. Καλογρίτσας σε μια εταιρεία που δεν θα μπορούσε να έχει καμία δραστηριότητα στη χώρα, βάσει νόμου. Πού τους γνώριζε ο κ. Παππάς αυτούς τους ανθρώπους; Δεν έχουν συνάφεια με την πολιτική, δεν μπορείς να τους βρεις κάπου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αθέατοι. Είναι απορίας άξιον πού βρέθηκε αυτή η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Ο κ. Καλογρίτσας ετοίμαζε επιτελείο δημοσιογραφικό, ήταν τόσο βέβαιος ότι θα πάρει την άδεια, αυτό είχε κυκλοφορήσει στη δημοσιογραφική πιάτσα.

Πρόεδρος: Αφού ήθελαν διακαώς να γίνει αυτός ο σταθμός γιατί δεν έγινε κάποια προσπάθεια να πληρώσει το τίμημα ο κ. Καλογρίτσας και να προχωρήσει;

Μάρτυρας: Υπήρχε καταιγισμός πληροφοριών που έλεγαν ότι ο φάκελος Καλογρίτσα ήταν στον αέρα εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που παρουσίαζε ο κ. Καλογρίτσας. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Πρόεδρος: Θεωρείτε δηλαδή ότι τον εγκατέλειψαν.

Πρόεδρος: Ναι, το πιστεύω.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας επισήμανε ότι κατά την κατάθεσή του ο κ. Παπαχρήστος έκανε αναφορά σε «ποινικές ευθύνες» και τον ρώτησε πού αποδίδει τις ευθύνες αυτές. Ο μάρτυρας απάντησε ότι τις ποινικές ευθύνες τις αποδίδει στα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού που ενέκριναν το φάκελο με στοιχεία κατασκευασμένα.

Ασπρογέρακας: Υπήρχε εμπλοκή του κ. Παππά.

Παπαχρήστος: Η επιτροπή λειτουργούσε υπό τον κ. Παππά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου