Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη. Οι κάτοικοι της Χειμάρρας, πρώτο σταθμό της σημερινής επίσκεψής, τού επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή.



«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά πιστεύω και μια σπουδαία στιγμή για τον Ελληνισμό απανταχού της γης. Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί. Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Θέλω να σάς πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς, άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας. Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα όχι απλά έναν φίλο, αλλά έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους κατοίκους.

Υποχρέωση της Αλβανίας, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας. Πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν

«Εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα εδώ στη Χειμάρρα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων. Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς

«Η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας. Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκπρόσωπος Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας: Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Χειμάρρα

«Είναι μία μεγάλη μέρα για τη Χειμάρρα. Έρχεται εδώ ο Πρωθυπουργός, έρχεται ο Ηγέτης του Ελληνισμού. Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν έρθει σήμερα να σε υποδεχτούν οι σεμνοί γέροντες που βλέπετε μπροστά σας. Οι νέοι και οι νέες από όλα τα χωριά της Χειμάρρας. Είναι εδώ οι Αλβανοί συμπολίτες μας αποδεικνύοντας τις καλές σχέσεις και τον καλό τρόπο συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του Δήμου μας. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που πρωταγωνιστείτε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Θα είχε νόημα αυτή η πορεία και μία ευρωπαϊκή Αλβανία αν εμείς απολαμβάναμε τις περιουσίες μας, που μας τις στερούν εδώ και 60 χρόνια, είχαμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούμε ως Έλληνες και είχαμε και την παιδεία στην μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες. Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε, αδερφέ Κυριάκο. Εμείς εδώ, παρόλα τα προβλήματά μας, ζούμε ως Έλληνες εδώ και χιλιετίες. Έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε έτσι. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται. Βοηθήστε μας», ανέφερε στην προσφώνησή του στον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του παραρτήματος Χειμάρρας της «Ομόνοιας», Φρέντυ Μπελέρης.

Πύρρος Δήμας: Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να ήμουν σήμερα εδώ

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Είναι ιστορική μέρα για τη Χειμάρρα και για όλους εμάς τους Χειμαρριώτες. Ευχαριστούμε Πρωθυπουργέ για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του, απευθυνόμενος στους συντοπίτες του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τις περιοχές αυτές από το 1991, όταν τις είχε επισκεφθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το ελληνόφωνο Σχολείο «Όμηρος» όπου φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές. «Ήρθα να σας πω πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε, που κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα την παράδοση την ορθοδοξία και να ξέρετε ότι είμαστε πάντα κοντά σας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία των «Αγίων Πάντων», η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου.

Στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν, μέχρι τα γραφεία της «Ομόνοιας».

Τον Πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους κατοίκους της Χειμάρρας

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την υποδοχή. Από καρδιάς. Αγαπητέ μου Φρέντυ, φίλες και φίλοι, θέλω να ξέρετε ότι σήμερα είναι πράγματι μια ξεχωριστή στιγμή για εμένα, αλλά πιστεύω και μία σπουδαία στιγμή για τον Eλληνισμό απανταχού της Γης.

Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί.

Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας.

Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα, όχι απλά έναν φίλο αλλά ένα σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας.

Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας.

Και θέλω να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα, εδώ στη Χειμάρρα, της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων.

Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση, όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε.

Θέλω επίσης να σας πω ότι πια η Ελλάδα, η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας. Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί.

Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι έχω την πολύ μεγάλη χαρά σήμερα να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, από έναν δικό σας άνθρωπο ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του και στους ώμους του την Ελλάδα ολόκληρη.

Όλοι δακρύσαμε με τις επιτυχίες του και είμαι σίγουρος ότι κι αυτός σήμερα αισθάνεται μία ξεχωριστή συγκίνηση που γύρισε στον τόπο του και βλέπει τόσους από εσάς μαζί και τις ελληνικές σημαίες υψωμένες. Πύρρο σε ευχαριστώ πολύ για ό,τι έχεις κάνει για την Ελλάδα, για ό,τι έχεις κάνει για τους συντοπίτες σου.

Ξέρετε ότι ήταν να σας επισκεφτώ πριν από τρεις εβδομάδες. Δυστυχώς είχαμε κάποια προβλήματα με ομίχλες στα βουνά. Όμως έδωσα τη δέσμευσή μου ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν κλείσει ο χρόνος. Και, να ξέρετε, εγώ τις δεσμεύσεις μου τις τηρώ. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για αυτή την υποδοχή. Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου