Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.: Η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες -όπως το μνημόνιο με την Τουρκία- που δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον

 


Η Ελλάδα χαιρετίζει ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση για την ανανέωση της Αποστολής του Ο.Η.Ε. στη Λιβύη για ένα χρόνο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, που προβλέπει ότι η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία εμπίπτει και η υπογραφή μεταξύ της Κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του «memorandum» για τους υδρογονάνθρακες.

Δικαιώνονται έτσι -και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.- οι θέσεις που από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε η Χώρα μας.

Σημειώνεται ότι τη συμφωνία εκείνη μεταξύ της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας κατήγγειλαν άμεσα η Αίγυπτος, η Ε.Ε., οι Η.Π.Α., η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ στο εσωτερικό της Λιβύης η συμφωνία δεν υποστηρίζεται παρά μόνο από το ένα τρίτο της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης και προσκρούει στην πλήρη αντίθεση της λιβυκής Βουλής.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου